Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

23 Αυγούστου 2013

Οι πολικές αρκούδες

Μία από τις κατηγορίες των θαλάσσιων θηλαστικών είναι οι πο­λι­κές αρκούδες. Ζουν στον Βόρειο Παγωμένο (ή Αρ­κτι­κό) Ω­κε­α­νό και στις γύρω περιοχές.


Ο αγαπημένος τους βιότοπος είναι η επιφάνεια των θαλάσσιων πάγων. Εκεί ζευ­γα­ρώ­νουν και ανατρέφουν τα μικρά τους. Ωστόσο είναι προσαρμοσμένες και για τη ζω­ή στη θά­λασ­σα: Μπορούν να κολυμπήσουν αρκετή ώρα και με μεγάλη ε­πι­δε­ξι­ό­τη­τα, το σώμα τους μέσα στο νερό έχει υδροδυναμικό σχήμα και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών υ­πάρ­χουν μεμβράνες για να κολυμπούν πιο εύκολα. Επίσης έχουν μια στοι­βά­δα λίπους κά­τω από το δέρμα, η οποία τις διατηρεί ζεστές.


Η διατροφή τους εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη θάλασσα, καθώς τρέφονται κυ­ρί­ως με φώκιες, θαλάσσιους ίππους, φάλαινες, ταράνδους, θαλασσοπούλια, φύκια και α­βγά.


Το χρώμα του δέρματός τους είναι πολύ σκούρο –έως και μαύρο!– και καλύπτεται σχε­δόν πα­ντού από πλούσιο λευκό τρίχωμα. Με αυτόν τον τρόπο συγκρατούν όσο το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ρη θερμότητα, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβίωση στις χα­μη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες.


Οι πολικές αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Το δι­ά­στη­μα αυτό το περνούν μέσα σε λάκκους που έχουν σκάψει στο χιόνι.


Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν είναι η κλιματική αλλαγή που καταστρέφει τον βι­ό­το­πό τους, δηλαδή τους αρκτικούς πάγους (περισσότερα εδώ).


ΕΙΚΟΝΕΣ: images.nationalgeographic.com, en.wikipedia.org, www.wallpaperhi.com, kuchiki977.livejournal.
com, newshoesshop.blogspot.com, newswatch.nationalgeographic.com, www.lovethesepics.com2 σχόλια:

ο ζωηρός μαθητής! είπε...

Ένα βιντεάκι που δείχνει τις συνέπειες, για τις πολικές αρκούδες από την κλιματική αλλαγή, με χιουμοριστικό τρόπο βρίσκεται εδώ.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι εξαιρετική όλη η σειρά των αναρτήσεων για τα θαλάσσια θηλαστικά. Καλή συνέχεια!

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, Αντώνη! Γέλασα πικρά και με το βιντεάκι! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.