Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

23 Αυγούστου 2013

Τα σειρήνια

Τα σειρήνια είναι τα μοναδικά φυτοφάγα θαλάσσια θηλαστικά. Το όνομά τους ο­φεί­λε­ται στις μυθικές Σειρήνες της ελληνικής μυθολογίας και είναι γνωστά ως θα­λάσ­σι­ες α­γε­λά­δες.

Απαρτίζονται από δύο οικογένειες: τους μανάτους και τα ντουγκόνγκ.
● Οι μανάτοι ζουν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το όνομά τους προέρχεται από διάλεκτο της Κα­ραϊ­βι­κής και σημαίνει «μαστός».
● Τα ντουγκόνγκ είναι μικρότερα σε μέγεθος από τους μανάτους και ζουν στον Ιν­δι­κό Ω­κε­α­νό και ανατολικότερα. Το όνομά τους προέρχεται από διάλεκτο της Μα­λαι­σί­ας και ση­μαί­νει «κυρά της θάλασσας» ή «γοργόνα».

 
Περιοχές εξάπλωσης των σειρήνιων

Τα σειρήνια ζουν αποκλειστικά στο νερό, όπως τα κητώδη. Περιφέρονται αργά στα θα­λάσ­σι­α λιβάδια και βόσκουν σε ρηχά νερά με αμμώδη πυθμένα, όπου και σκάβουν για ρι­ζώ­μα­τα με το παχύ άνω χείλος τους. Τα άνω άκρα τους είναι τροποποιημένα σε πτε­ρύ­γι­α, ε­νώ τα πίσω έχουν εξαφανιστεί. Στη θέση τους υπάρχει μια οριζόντια πε­πλα­τυ­σμέ­νη ου­ρά.Μανάτοι

Κάποτε ζούσαν και στη Μεσόγειο, ενώ απολιθώματα έχουν βρεθεί και στην Κρήτη. Στο πα­ρελ­θόν κυνηγήθηκαν πολύ από τους ανθρώπους για το κρέας, το δέρμα και το λί­πος τους. Σήμερα το κυνήγι τους έχει απαγορευτεί, ωστόσο όλα τα σειρήνια κιν­δυ­νεύ­ουν να ε­ξα­φα­νι­στούν. Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι η θα­λάσ­σια ρύπανση που κα­τα­στρέ­φει τους βιότοπούς τους και οι συγκρούσεις με θα­λάσ­σι­α σκά­φη που τα τραυ­μα­τί­ζουν ή τα σκοτώνουν.Ντουγκόνγκ

ΕΙΚΟΝΕΣ: oceana.org, hercegbosna.org, naturelssi.com, fl.biology.usgs.gov, www.
macroevolution.net, www.sospecies.org, noelpecout.blog.lemonde.fr, www.tendua.orgΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.