Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

10 Αυγούστου 2013

Ήλιος: φίλος ή εχθρός;Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αποτελεί την κύρια αιτία για τον καρκίνο του δέρ­μα­τος αλ­λά και την καλύτερη φυσική πηγή της βιταμίνης D. Το μαύρισμα, η α­ντί­δρα­ση του δέρ­μα­τός μας στην ηλιακή ακτινοβολία, δεν προσφέρει πια ικανοποιητική προ­στα­σί­α.

Πώς ωφελεί ο ήλιος

Η φυσιολογική έκθεση στον ήλιο είναι αναγκαία και πολύτιμη. Με τη βοήθειά του:

 1  Διεγείρεται η παραγωγή βιταμίνης D, μιας βιταμίνης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην α­νά­πτυ­ξη των παιδιών. Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται σε μικρό ποσοστό στα τρό­φι­μα και κα­τά κύριο λόγο δημιουργείται στο δέρμα όταν εκτίθεται στην υπεριώδη η­λι­α­κή ακτινοβο­λία. Α­νά­με­σα σε άλλα ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κρατά την καρδιά και τα κό­κα­λα γερά και υγιή, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υ­γι­ούς βάρους και στην πρό­λη­ψη ορισμένων μορφών καρκίνου.


 2  Μειώνεται η ευπάθεια σε διάφορες μυκητιάσεις και μικροβιακές μολύνσεις του δέρ­μα­τος. Βελτιώνεται η ψωρίαση και η φυματίωση των αδένων και των οστών. Ε­πη­ρε­ά­ζε­ται θε­τι­κά το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, καθώς ενεργοποιούνται βι­τα­μί­νες, ορμόνες και έν­ζυ­μα. Ενισχύεται ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης και ε­λατ­τώ­νε­ται η πίεση του αί­μα­τος.

 3  Παράγεται μελανίνη για να «μαυρίσουμε» και να προστατευτούμε από τα ηλιακά ε­γκαύ­μα­τα. Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία του δέρματος, αποτελεί το φυσικό μας «α­ντη­λι­α­κό» και παράγεται από μια ειδική ομάδα κυττάρων, τα μελανοκύτταρα. Ό­σο πιο πολ­λή μελανίνη παράγουν τα μελανοκύτταρα ενός ανθρώπου τόσο πιο σκού­ρο είναι το δέρ­μα του και τόσο πιο δύσκολα καίγεται.

Η μελανίνη αρχίζει να παράγεται περίπου 48 ώρες μετά την αρχική μας έκθεση στον ή­λιο. Με την πάροδο των ημερών αυξάνεται σε ποσότητα, ωστόσο αυτή η «ασπίδα» α­πό μόνη της δεν αρκεί πια για να προστατεύσει το δέρμα. Για να αποφύγουμε τις βλα­βε­ρές συ­νέ­πει­ες της ηλιακής ακτινοβολίας επιβάλλονται και άλλα προστατευτικά μέ­τρα.

Πώς βλάπτει ο ήλιος

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφουν συνεχώς το στρώμα το όζοντος, αυ­τήν τη «φυ­σι­κή ασπίδα» του πλανήτη απέναντι στις επικίνδυνες υπεριώδεις α­κτι­νο­βο­λί­ες. Οι βλα­βε­ρές επιδράσεις του ήλιου είναι άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες:

 1  Οι άμεσες βλάβες εκδηλώνονται μετά από 2-3 ώρες και έχουν διάρκεια μερικές η­μέ­ρες. Άμεσες βλάβες είναι:
● Η αφυδάτωση του δέρματος. Ξεραίνεται και φαίνεται θαμπό.
● Το ερύθημα, δηλαδή ο ερεθισμός, το κοκκίνισμα του δέρματος.
● Το έγκαυμα, όπου εκτός από ερύθημα υπάρχει πόνος, πρήξιμο και φαγούρα.


● Η ηλίαση, όπου εκτός από τα προηγούμενα εμφανίζεται ρίγος, πυρετός και ναυτία. Σε σπά­νι­ες ακραίες καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχουν έντονος πονοκέφαλος, δι­α­τα­ρα­χές προ­σα­να­το­λι­σμού, ακόμη και κίνδυνος για την ίδια τη ζωή.
● Κάποιες φορές μπορεί να δημιουργηθούν και μελάσματα, δηλαδή τα σκούρα στίγ­μα­τα που γνωρίζουμε ως «πανάδες».

Αυτές οι βλάβες θεωρούνται φυσιολογικές αντιδράσεις στην υπερβολική έκθεση. Αν, ω­στό­σο, παίρνουμε κάποια φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά ή κατά της ακμής) μπορεί να εμ­φα­νί­σου­με και κάποιου είδους φωτοδερματίτιδες.

 2  Οι μακροπρόθεσμες βλάβες εκδηλώνονται μετά από αρκετά χρόνια σημαντικής έκ­θε­σης στον ήλιο. Μακροπρόθεσμες βλάβες είναι:
● Η φωτογήρανση. Όταν κάποιος εκτίθεται επί σειρά ετών στην ηλιακή ακτινοβολία προ­κα­λεί σημαντικές βλάβες στο δέρμα του, οι οποίες είναι συσσωρευτικές και μη α­να­στρέ­ψι­μες. Καταστρέφεται το κολλαγόνο και διάφορα κύτταρα ή αγγεία της ε­πι­δερ­μί­δας, με α­πο­τέ­λε­σμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του, να εμφανίζει ξη­ρό­τη­τα, ρυτίδες και πρό­ω­ρη γήρανση.
● Ο καρκίνος του δέρματος. Πιο γνωστή είναι η πολύ επιθετική μορφή του που ο­νο­μά­ζε­ται μελάνωμα. Αναπτύσσεται πάνω σε προϋπάρχουσες «ελιές» ή ως μια νέα δερ­μα­τι­κή βλά­βη.

Ιδιαίτερος κίνδυνος υπάρχει για τα άτομα που έχουν υποστεί περισσότερα από τρία η­λι­α­κά εγκαύματα στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, αλλά και για όσους έχουν α­νοι­χτό χρώ­μα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια.


ΕΙΚΟΝΕΣ: blog.publicmobile.ca, www.farmakeutikoskosmos.gr, irokids.gr, www.aboutpharmacy.gr3 σχόλια:

Agi Star είπε...

Γεια σας ποδηλάτες και κύριε Γιώργο! Το ξέρω ότι έχω πολύ καιρό να μπω στο ποδήλατο αλλά κάτι το σχολείο κάτι οι καλοκαιρινές διακοπές σε μέρη που δεν υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ με κράτησαν μακριά για μεγάλο χρονικό διάστημα από το αγαπημένο μου ιστολόγιο...:-( Βέβαια τώρα το ξέρω πως δεν σας γράφω στο το πάρκο μας και γράφω σε μια ανάρτηση αλλά έχω μπει στο ίντερνετ από κινητό και δεν μπορώ να βρω το πάρκο!:-( Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι (ότι έχει μείνει από αυτό) και στη συνέχεια καλή σχολική χρόνια σε όλους!:-)<3@-}--

δάσκαλος98 είπε...

Γεια σου, Agi Star! Πολύ χάρηκα με το σχόλιό σου! Δεν πειράζει για το "πάρκο" μας, φαίνεται ότι λειτούργησε μόνο με τα παιδιά της δικής σου χρονιάς. Καλές διακοπές (ειδικά σε μέρη χωρίς διαδίκτυο!) και πολλές ευχές στους δικούς σου! :))

Agi Star είπε...

Ευχαριστώ πολύ!:-)

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.