Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

23 Αυγούστου 2013

Οι θαλάσσιες βίδρες

Τα πιο μικρά θαλάσσια θηλαστικά είναι οι θαλάσσιες βίδρες. Οι βίδρες (ή ενυδρίδες) α­νή­κουν στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια και κανονικά είναι υ­δρό­βι­α ζώα που ζουν κυρίως σε ποτάμια και λίμνες. Δύο είδη βίδρας, ωστόσο, έχουν προ­σαρ­μο­στεί στη ζωή στη θάλασσα.


Οι θαλάσσιες βίδρες ζουν κυρίως ανάμεσα
στη Βόρεια Αμερική και την ανατολική Ασία.


Αν και μπορούν να περπατήσουν στη στεριά, ζουν κυρίως στον ωκεανό. Τους αρέσει πο­λύ να επιπλέουν ανάσκελα. Σε αυτήν τη στάση κοιμούνται, ξεκουράζονται, τρώνε ή κά­νουν βόλτα τα μικρά τους, κρατώντας τα σφιχτά στην αγκαλιά τους. Πολύ συ­χνά τυ­λί­γουν το σώμα τους γύρω από μεγάλα φύκια, για να μην παρασυρθούν από τα θαλάσ­σια ρεύ­μα­τα.


Τρέφονται με ψάρια και θαλάσσια ασπόνδυλα (π.χ. καβούρια, αχινούς, μύδια). Όταν τρώ­νε χρησιμοποιούν και τα μπροστινά τους άκρα, ενώ πολλές φορές με­τα­χει­ρί­ζο­νται τις πέ­τρες ως εργαλείο για να ανοίξουν τα όστρακα.


Οι θαλάσσιες βίδρες έχουν πολύ πυκνή γούνα, την πιο πυκνή σε όλο το ζωικό βα­σί­λει­ο, γι’ αυτό και κυνηγήθηκαν στο παρελθόν πολύ από τον άνθρωπο. Η με­γα­λύ­τε­ρη α­πει­λή που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι η ρύπανση της θάλασσας.


ΕΙΚΟΝΕΣ: www.arkive.org, projects.oregonlive.com, en.wikipedia.org, wallpoper.com,
en.wikipedia.org, www.smithsonianmag.com, spice.duit.uwa.edu.auΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.