10 Αυγούστου 2013

Μικρές χαρές

Ο Ευτύχης βλέπει τη ζωή με άλλα μάτια. Μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους α­πό τον Κων­στα­ντί­νο Πιλάβιο (2008):


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χώρα μακρινή, ζούσε ένα αγόρι, δι­­α­­φο­­ρε­­τι­­κό α­­πό ό­λα τα άλλα. Τον έλεγαν Ευτύχη. Όλα κυλούσαν ήρεμα στη ζωή του, ώ­σπου κά­πο­τε, πριν πολλά πολλά χρόνια, ένα γεγονός έγινε η αιτία για να δει τη ζωή με άλ­λα μάτια.

Τότε του αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μυστικό, η λύση σε έναν γρίφο που οι άν­­θρω­ποι προσπαθούσαν να λύσουν εδώ και χιλιετίες. Του α­­πο­­κα­­λύ­­φθη­­κε το νόημα της ζω­ής. Ο Ευτύχης τώρα ξέρει πως η ευτυχία δεν εί­­ναι τίποτε άλ­λο από στιγμές: μι­κρές, ασήμαντες, αδιόρατες στιγμές.

Όπως να σε σκεπάζει κάποιος μέσα στη νύχτα. Να ονειρεύεσαι.

Να ξυπνάς από το τραγούδι ενός σπουργιτιού πάνω σε φρεσκοπλυμένα μυ­ρω­­δά­τα σεντόνια, δίπλα σε κάποιον που αγαπάς: να τον αγγίζεις, να τον μυ­ρί­ζεις.

Να αισθάνεσαι το ζεστό νερό να πέφτει με δύναμη στο πρόσωπό σου. Το σπί­τι να γεμίζει μυρωδιά από φρεσκοψημένο κέικ. Να κρατάς μια ζε­­στή κού­πα όταν έξω κά­νει κρύο. Να κόβεις ένα λεμόνι κατευθείαν απ’ το δέ­­ντρο σου.

Να νιώθεις τον δροσερό φθινοπωρινό άνεμο να σου χτυπά το πρό­­σω­­πο. Να αι­σθά­νε­σαι ελαφρύς και άδειος από σκέψεις μέσα στην απόλυτη η­­ρε­­μί­­α κά­τω απ’ το νε­ρό.

Να συνεχίζεις να κάνεις πράγματα που έκανες μικρός. Όταν όλοι τρέ­­χουν κά­­τω α­πό τις ομπρέλες, εσύ να στέκεσαι κάτω από τη βροχή. Να περ­­πα­­τάς ξυ­πό­­λη­τος πά­νω στο φρεσκοβρεμένο, δροσερό γρασίδι. Να βγά­­ζεις βόλτα έ­να μπα­λόνι. Να πι­στεύ­εις σε πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν: πως μια πα­σχαλίτσα εί­ναι ένας καλός οιωνός. Να μη φο­­βά­­σαι. Να κάνεις πράγ­μα­τα που δεν ταιριάζουν στην ηλικία σου.

Να ακούς τα κύματα να σκάνε στην ακτή. Να νιώθεις τη γη κάτω από τα πό­δια σου. Να μη σκέφτεσαι τίποτα. Να σου ψιθυρίζει κάποιος ένα μυ­­στι­­κό.

Να βλέπεις ένα ηλιοβασίλεμα, ακόμα κι όταν οι άλλοι ξέρουν πως δεν μπο­ρείς να το δεις...

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: a-prosar.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ