Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

10 Αυγούστου 2013

Μικρές χαρές

Ο Ευτύχης βλέπει τη ζωή με άλλα μάτια. Μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους από τον Κων­στα­ντί­νο Πιλάβιο (2008):ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χώρα μακρινή, ζούσε ένα αγόρι, διαφορετικό α­­πό ό­λα τα άλλα. Τον έλεγαν Ευτύχη. Όλα κυλούσαν ήρεμα στη ζωή του, ώ­σπου κά­πο­τε, πριν πολλά πολλά χρόνια, ένα γεγονός έγινε η αιτία για να δει τη ζωή με άλ­λα μάτια.

Τότε του αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μυστικό, η λύση σε έναν γρίφο που οι άν­­θρω­ποι προσπαθούσαν να λύσουν εδώ και χιλιετίες. Του αποκαλύφθηκε το νόημα της ζω­ής. Ο Ευτύχης τώρα ξέρει πως η ευτυχία δεν είναι τίποτε άλ­λο από στιγμές: μι­κρές, ασήμαντες, αδιόρατες στιγμές.

● Όπως να σε σκεπάζει κάποιος μέσα στη νύχτα. Να ονειρεύεσαι.

● Να ξυπνάς από το τραγούδι ενός σπουργιτιού πάνω σε φρεσκοπλυμένα μυ­ρω­­δά­τα σεντόνια, δίπλα σε κάποιον που αγαπάς: να τον αγγίζεις, να τον μυ­ρί­ζεις.

● Να αισθάνεσαι το ζεστό νερό να πέφτει με δύναμη στο πρόσωπό σου. Το σπί­τι να γεμίζει μυρωδιά από φρεσκοψημένο κέικ. Να κρατάς μια ζεστή κού­πα όταν έξω κά­νει κρύο. Να κόβεις ένα λεμόνι κατευθείαν απ’ το δέντρο σου.

● Να νιώθεις τον δροσερό φθινοπωρινό άνεμο να σου χτυπά το πρόσωπο. Να αι­σθά­νε­σαι ελαφρύς και άδειος από σκέψεις μέσα στην απόλυτη ηρεμία κά­τω απ’ το νε­ρό.

● Να συνεχίζεις να κάνεις πράγματα που έκανες μικρός. Όταν όλοι τρέχουν κά­­τω α­πό τις ομπρέλες, εσύ να στέκεσαι κάτω από τη βροχή. Να περπατάς ξυ­πό­­λη­τος πά­νω στο φρεσκοβρεμένο, δροσερό γρασίδι. Να βγάζεις βόλτα έ­να μπα­λόνι. Να πι­στεύ­εις σε πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν: πως μια πα­σχαλίτσα εί­ναι ένας καλός οιωνός. Να μη φοβάσαι. Να κάνεις πράγ­μα­τα που δεν ταιριάζουν στην ηλικία σου.

● Να ακούς τα κύματα να σκάνε στην ακτή. Να νιώθεις τη γη κάτω από τα πό­δια σου. Να μη σκέφτεσαι τίποτα. Να σου ψιθυρίζει κάποιος ένα μυστικό.

● Να βλέπεις ένα ηλιοβασίλεμα, ακόμα κι όταν οι άλλοι ξέρουν πως δεν μπο­ρείς να το δεις...

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: a-prosar.blogspot.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.