Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Θαλάσσια θηλαστικά

Τα θηλαστικά ζουν κατά κανόνα στη στεριά, αναπνέουν με πνεύμονες και είναι θερ­μό­αι­­μα, δη­λα­δή η θερμοκρασία τους είναι σταθερή (στους 36-38 ºC) και δεν ε­πη­ρε­ά­ζε­ται α­πό το πε­ρι­βάλ­λον. Αυτό όμως που τα ξεχωρίζει από άλλες ζωικές ομάδες εί­ναι ότι τα θη­λυκά έ­χουν γαλακτοφόρους αδένες, οι οποίοι παράγουν γάλα για τη δι­α­τρο­φή των νεο­γνών. Ό­πως περιγράφει και το όνομά τους, είναι η μοναδική κα­τη­γο­ρί­α ζώων που θηλά­ζει τα μι­κρά της.

Θαλάσσια θηλαστικά είναι τα ζώα που περνούν όλη τους τη ζωή ή ένα πολύ με­γά­λο μέ­ρος της στη θάλασσα. Τα περισσότερα μοιάζουν πολύ με τα ψάρια, όμως δεν έ­χουν καμία συγ­γέ­νει­α μαζί τους.


Για να τα μελετήσουν καλύτερα, οι επιστήμονες τα χώρισαν σε πέντε μεγάλες κα­τη­γο­ρί­­ες:
● Τα κητώδη (π.χ. δελφίνια, φάλαινες)
● Τα πτερυγιόποδα (π.χ. φώκιες, θαλάσσιοι ίπποι)
● Τα σειρήνια ή θαλάσσιες αγελάδες
● Τις θαλάσσιες βίδρες
● Τις πολικές αρκούδες


Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 120 είδη θαλάσσιων θηλαστικών. Στις ελ­λη­νι­κές θά­λασ­σες συναντάμε, μόνιμα ή περιστασιακά, 14 είδη: 13 κητώδη και ένα πτε­ρυ­γι­ό­πο­δο (πε­ρισ­σό­τε­ρα εδώ και εδώ).

ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.gr | ΠΗΓΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: www.thalassapedia.gr, www.thalassa-project.gr, el.wikipedia.org
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ζώα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.