Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

7 Αυγούστου 2013

Οδηγίες για σωστή χρήση του αντηλιακού

Τα αντηλιακά προϊόντα είναι χρήσιμα
μόνο όταν εφαρμόζονται σωστά!


 1  Πριν την έκθεση στον ήλιο

Το δέρμα μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να απορροφήσει το αντηλιακό, οπότε δεν πρέ­πει να βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς να το έχουμε βάλει σε κάθε σημείο του σώ­μα­τος που θα εκτεθεί στον ήλιο.
Όταν βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προ­λα­βαί­νουν να δράσουν για να μας προστατεύσουν από την υπεριώδη α­κτι­νο­βο­λί­α και οι επιβλαβείς ακτίνες καταφέρνουν να εισχωρήσουν στο δέρμα.


 2  Σε όλα τα σημεία που θα εκτεθούν

Καλύπτουμε σωστά όλο το σώμα μας. Δεν ξεχνάμε την πλάτη, τους ώμους και τα πό­δια και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο: κλείνουμε τα μάτια όταν βάζουμε α­ντη­λι­α­κό και δεν παραλείπουμε τα αφτιά, τη μύτη και τις άκρες των χειλιών.
● Για τα χείλη υπάρχουν ειδικά αντηλιακά προϊόντα με δείκτη προστασίας. Για τα μαλ­λιά, ε­κτός από το καπέλο, υπάρχουν επίσης ειδικά αντηλιακά προϊόντα (oι βλα­βε­ρές υπεριώ­δεις α­κτί­νες μπορεί να ξεθωριάσουν το χρώμα τους και να τα κάνουν λι­γό­τε­ρο λαμπερά).


 3  Δύο στρώσεις

Εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε δύο στρώσεις για πιο ολοκληρωμένη προστασία. Είναι ση­μα­ντι­κό να το απλώνουμε σε στεγνό και καθαρό δέρμα, για να απορροφάται κα­λύ­τε­ρα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν λίγη ποσότητα στο δέρμα τους, σε πολύ λεπτή στρώ­ση. Έτσι όμως μειώνουν τη δράση του αντηλιακού περίπου στο μισό. Όπως α­να­φέ­ρουν οι ει­δι­κοί, αν απλώσουμε το αντηλιακό δύο φορές, η πρώτη στρώση θα α­πορ­ρο­φη­θεί από το δέρ­μα, ενώ η δεύτερη θα «καθίσει» επάνω του, εξασφαλίζοντας την πολύτιμη δράση. Με τη δεύτερη στρώση, επίσης, καλύπτουμε τις περιοχές που ί­σως παραλείψαμε με την πρώ­τη.


 4  Ανανέωση

Η επίδραση του αντηλιακού διαρκεί για δύο ώρες περίπου. Μετά πρέπει να ξα­να­βά­λου­με.
Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση (π.χ. λόγω σπορ), αφαιρούν το α­ντη­λι­α­κό πιο γρήγορα από το δέρμα.


 5  Μέσα στο νερό

Χρειαζόμαστε αντηλιακό και όταν κολυμπάμε, αφού οι ακτίνες του ήλιου δε φιλ­τρά­ρο­νται α­πό το νερό. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύουμε να καούμε, του­λά­χι­στον στον βαθ­μό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είμαστε ακίνητοι στην άμμο.
Ακόμη και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από 80 λε­πτά στο νερό. Ο χρόνος δράσης τους μάλιστα είναι μικρότερος αν μας χτυπάει το κύμα, ι­δρώ­νου­με κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή σκουπιζόμαστε με την πε­τσέ­τα μετά το μπά­νιο.


 6  Έκθεση στον ήλιο για συγκεκριμένη ώρα

Οι πρόσθετες εφαρμογές αντηλιακού δεν επιμηκύνουν την περίοδο προστασίας πέρα α­πό τον χρόνο που επιτρέπει ο φωτότυπός μας. Αν, για παράδειγμα, είναι πιθανό να κα­ού­με μετά από μία ώρα στον ήλιο, μια επιπλέον στρώση αντηλιακού μετά τη μία ώ­ρα δε θα μας προσφέρει καμιά επιπλέον προστασία.


 7  Σε μεγάλο υψόμετρο

Στο βουνό, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας, ορειβασίας ή σκι, το εκτεθειμένο δέρμα πρέ­πει να προστατεύεται με αντηλιακό κάθε μία ώρα και το κα­λο­καί­ρι και τον χει­μώ­να.


 8  «Φρέσκα» αντηλιακά

Δεν εμπιστευόμαστε αντηλιακά που έχουν περισσέψει από το προηγούμενο κα­λο­καί­ρι. Η σύν­θε­σή τους με την πάροδο του χρόνου γίνεται λιγότερο αποτελεσματική, ενώ η έκθε­ση σε υψηλές θερμοκρασίες τα εξασθενεί ακόμη πιο γρήγορα.


ΕΙΚΟΝΕΣ: www.parentdish.co.uk, www.gardenista.com, www.risingbd.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.