Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Λουλούδια

Από τον Κρίνο


 1  Μαργαρίτα


Η μαργαρίτα είναι πολύ κοινό αγριολούλουδο σε όλη την Ευ­ρώ­πη. Η επιστημονική της ονομασία είναι Άνθεμις ή Χία. Α­νή­κει στην οικο­γένεια των σύνθετων που είναι η μεγαλύτερη οι­κο­γέ­νει­α στο φυ­τικό βασίλειο. Ευδοκιμεί στα χαμηλά και μέσα υ­ψό­με­τρα.


 2  Τριαντάφυλλο


Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρί­ζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Τα πέταλά της έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα.


 3  Γαρδένια


Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό που ανήκει στην οι­­κο­γέ­νει­α των Ε­ρυ­θρο­δα­νο­ει­δών της τάξης των Ε­ρυ­θρο­δα­νώ­δων. Υπάρχουν 250 περίπου είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μι­κρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα είδη καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά, κυρίως για τα με­γά­λα άνθη με τη θαυμάσια μυρωδιά τους.


 4  Κρίνος


Το κρίνο είναι μία μεγάλη κατηγορία αγριολούλουδων με πα­γκό­­σμι­α εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 είδη κρίνων. Τα κρίνα εί­ναι βολβώδη φυτά. Έχουν συνήθως ψηλό βλαστό με άνθος στην κορυφή. Τα περισσότερα είδη κρίνων ανθίζουν την άνοιξη και κά­ποια προς το τέλος του καλοκαιριού.


 5  Τουλίπα


Η τουλίπα είναι αγγειόσπερμο, μονοκοτυλήδονο φυτό που α­νή­κει στην οικογένεια Λειριοειδή. Υπάρχουν 100 είδη τουλίπας που εί­ναι όλα πολυετή ποώδη φυτά των περιοχών της Ευρώπης και της δυ­τικής και κεντρικής Ασίας. Οι τουλίπες είναι βολβόριζα φυ­τά. Τα κύ­ρια χρώματα των ανθέων της είναι κίτρινο και κόκ­κι­νο, αλ­λά βρί­σκουμε και λευκό, πορφυρό και ροζ.


 6  Κυκλάμινο


Το κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της ευ­­ρω­παϊ­κής υπαίθρου. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 είδη κυ­κλά­μι­νου. Κά­ποια είδη ανθίζουν την άνοιξη και κάποια το φθινόπωρο. Φύ­ο­νται α­πό παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

ΠΗΓΗ: www.wikipedia.org

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: φυτά


5 σχόλια:

El είπε...

Μπράβο πολύ ωραία ανάρτηση!= )

elpis είπε...

Τέλειο!:0

δάσκαλος98 είπε...

Ένας κρίνος γράφει για λουλούδια! Μμμ... Ενδιαφέρον! :))

Connie11 είπε...

Πολύ ενδιαφέρον:ο

Κρίνος είπε...

Σας ευχαριστώ όλους.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.