Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Ιππόκαμποι

Από την elpis00


Οι ιππόκαμποι είναι διεσπαρμένοι σε όλο σχεδόν τον θαλάσσιο κόσμο αλλά κα­τοι­κούν κυ­ρί­ως σε κοραλλιογενείς υφάλους και πεδία με φύκια και άλγες. Κάποιοι βρίσκουν κα­­τα­φύ­γι­ο ακόμη και σε υφάλμυρα ώς και γλυκά νερά, αν και ιππόκαμποι του γλυ­κού νε­ρού δεν υπάρχουν.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούν σχεδόν ακίνητοι πιασμένοι με την ου­ρά τους σε κά­ποιο κοράλλι, φύκι ή βράχο περιμένοντας να περάσει από μπροστά τους κά­ποιο μικρό οστρακόδερμο. Αλλιώς θα τους βρούμε να κάθονται με τις ώρες μπρο­στά ή κάτω από βράχια να χώνονται σε κάθε τρύπα ή ρωγμή ψάχνοντας για φα­γη­τό. Πολ­λοί εκπλήσσονται από το γεγονός ότι μικρό ψάρι σαν τον ιππόκαμπο τρέφεται ό­λη μέ­ρα αλ­λά ας μην ξεχνάμε επίσης το υποτυπώδες πεπτικό τους σύστημα.

Όταν έρχεται η εποχή για ζευγάρωμα οι αρσενικοί αρχίζουν τις επιδείξεις προς τους θη­λυ­κούς. Γεμίζουν με νερό τον επωαστικό σάκο τους σε τέτοιο μέγεθος όπως ενός αρ­σε­νι­κού στο τέλος της επωαστικής περιόδου ενώ παράλληλα αλλάζουν χρώμα τε­­λώ­ντας διάφορες επιδεικτικές κινήσεις, όπως στριφογυρίσματα ή ακόμη «α­γκα­λιά­σμα­­τα», συνήθως αυτό θα τελειώσει είτε με το αρσενικό να ξεφουσκώνει τον σάκο του και να φεύγει το θηλυκό ή το ίδιο είτε με το να συνεχίζει την επίδειξή του σε ένα άλ­λο κοντινό θηλυκό.


Όταν τελικά δύο ιππόκαμποι γίνουν ζευγάρι τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν να «χο­­ρεύ­ουν» μαζί, κολυμπώντας δίπλα δίπλα με ενωμένες τις ουρές τους ή θα πιά­νο­νται μαζί σε κάποιο αντικείμενο.

Πάντως αν και αυτό το τελετουργικό θα πρέπει να έχει ύψιστη σημασία για τον αρ­σε­νι­κό, ο οποίος θεωρείται το δυνατό φύλο, ο θηλυκός πολλές φορές αποσπάται εύ­κο­λα λόγω, παραδείγματος χάρη, τροφής, το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις θα εί­ναι το αρσενι­κό να συνετίσει το θηλυκό πιάνοντας το κεφάλι του με την ουρά του, κά­τι που θα λάβει επίσης χώρα αν το θηλυκό προσεγγίσει ένα άλλο αρσενικό.

Τελικά κάποια στιγμή το ζευγάρι θα αρχίσει τον χορό του ζευγαρώματος, ο οποίος μπο­­ρεί να διαρκέσει ώς και 8 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χορού οι ιππόκαμποι
θα είναι πιασμένοι μαζί ενώ και οι δύο μπορεί να αλ­λά­ξουν χρώματα, και το αρσενικό θα προσφέρει τον σάκο του στον θηλυκό. Με μια ειδική κίνηση θα ανοίγει το ά­νοιγ­μα και θα περιμένει το θηλυκό να εναποθέσει τα αυ­γά του σε αυτόν. Σημαντικό πάντως να αναφερθεί πως η γονιμοποίηση των αυγών δε γί­νεται μέσα στον επωαστικό σά­κο αλλά πριν μπουν σε αυ­τόν, κάτι που εξηγεί και τον κίν­δυ­νο της γονιμοποίησής τους έ­νε­κα της μόλυνσης της θά­λασ­σας.

Μετά το ζευγάρωμα οι ιππόκαμποι χωρίζουν αφήνοντας το αρσενικό να αναλάβει μόνο του την επώαση των αυ­γών. Κα­τά τη περίοδο των 2 με 4 εβδομάδων που διαρκεί η ε­γκυ­μοσύνη ο αρσενικός ιππόκαμπος θα φροντίζει να ο­ξυ­γο­­νώ­­νο­­νται καλά τα αυγά του καθώς και θα ελέγχει τις συν­θήκες επώασης των αυγών. Ο σάκος του δεν είναι ένας απλός σά­κος γεμάτος αυ­γά, είναι ένας σάκος με ειδικευμένους επιθηλιακούς ιστούς (που πα­ρα­τη­ρούνται την περίοδο της εγκυμοσύνης) οι οποίοι υποστηρίζουν τα έμβρυα καθώς και δι­α­­τη­ρούν ένα συγκεκριμένο χημικό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: www.thanasisaquarium.gr3 σχόλια:

Connie11 είπε...

Ενδιαφέρον:)

elpis00 είπε...

:)))!

El είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση!= )

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.