Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Ιππόκαμποι

Από την elpis00


Οι ιππόκαμποι είναι διεσπαρμένοι σε όλο σχεδόν τον θαλάσσιο κόσμο αλλά κα­τοι­κούν κυ­ρί­ως σε κοραλλιογενείς υφάλους και πεδία με φύκια και άλγες. Κάποιοι βρίσκουν κα­­τα­φύ­γι­ο ακόμη και σε υφάλμυρα ώς και γλυκά νερά, αν και ιππόκαμποι του γλυ­κού νε­ρού δεν υπάρχουν.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούν σχεδόν ακίνητοι πιασμένοι με την ου­ρά τους σε κά­ποιο κοράλλι, φύκι ή βράχο περιμένοντας να περάσει από μπροστά τους κά­ποιο μικρό οστρακόδερμο. Αλλιώς θα τους βρούμε να κάθονται με τις ώρες μπρο­στά ή κάτω από βράχια να χώνονται σε κάθε τρύπα ή ρωγμή ψάχνοντας για φα­γη­τό. Πολ­λοί εκπλήσσονται από το γεγονός ότι μικρό ψάρι σαν τον ιππόκαμπο τρέφεται ό­λη μέ­ρα αλ­λά ας μην ξεχνάμε επίσης το υποτυπώδες πεπτικό τους σύστημα.

Όταν έρχεται η εποχή για ζευγάρωμα οι αρσενικοί αρχίζουν τις επιδείξεις προς τους θη­λυ­κούς. Γεμίζουν με νερό τον επωαστικό σάκο τους σε τέτοιο μέγεθος όπως ενός αρ­σε­νι­κού στο τέλος της επωαστικής περιόδου ενώ παράλληλα αλλάζουν χρώμα τε­­λώ­ντας διάφορες επιδεικτικές κινήσεις, όπως στριφογυρίσματα ή ακόμη «α­γκα­λιά­σμα­­τα», συνήθως αυτό θα τελειώσει είτε με το αρσενικό να ξεφουσκώνει τον σάκο του και να φεύγει το θηλυκό ή το ίδιο είτε με το να συνεχίζει την επίδειξή του σε ένα άλ­λο κοντινό θηλυκό.


Όταν τελικά δύο ιππόκαμποι γίνουν ζευγάρι τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν να «χο­­ρεύ­ουν» μαζί, κολυμπώντας δίπλα δίπλα με ενωμένες τις ουρές τους ή θα πιά­νο­νται μαζί σε κάποιο αντικείμενο.

Πάντως αν και αυτό το τελετουργικό θα πρέπει να έχει ύψιστη σημασία για τον αρ­σε­νι­κό, ο οποίος θεωρείται το δυνατό φύλο, ο θηλυκός πολλές φορές αποσπάται εύ­κο­λα λόγω, παραδείγματος χάρη, τροφής, το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις θα εί­ναι το αρσενι­κό να συνετίσει το θηλυκό πιάνοντας το κεφάλι του με την ουρά του, κά­τι που θα λάβει επίσης χώρα αν το θηλυκό προσεγγίσει ένα άλλο αρσενικό.

Τελικά κάποια στιγμή το ζευγάρι θα αρχίσει τον χορό του ζευγαρώματος, ο οποίος μπο­­ρεί να διαρκέσει ώς και 8 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χορού οι ιππόκαμποι
θα είναι πιασμένοι μαζί ενώ και οι δύο μπορεί να αλ­λά­ξουν χρώματα, και το αρσενικό θα προσφέρει τον σάκο του στον θηλυκό. Με μια ειδική κίνηση θα ανοίγει το ά­νοιγ­μα και θα περιμένει το θηλυκό να εναποθέσει τα αυ­γά του σε αυτόν. Σημαντικό πάντως να αναφερθεί πως η γονιμοποίηση των αυγών δε γί­νεται μέσα στον επωαστικό σά­κο αλλά πριν μπουν σε αυ­τόν, κάτι που εξηγεί και τον κίν­δυ­νο της γονιμοποίησής τους έ­νε­κα της μόλυνσης της θά­λασ­σας.

Μετά το ζευγάρωμα οι ιππόκαμποι χωρίζουν αφήνοντας το αρσενικό να αναλάβει μόνο του την επώαση των αυ­γών. Κα­τά τη περίοδο των 2 με 4 εβδομάδων που διαρκεί η ε­γκυ­μοσύνη ο αρσενικός ιππόκαμπος θα φροντίζει να ο­ξυ­γο­­νώ­­νο­­νται καλά τα αυγά του καθώς και θα ελέγχει τις συν­θήκες επώασης των αυγών. Ο σάκος του δεν είναι ένας απλός σά­κος γεμάτος αυ­γά, είναι ένας σάκος με ειδικευμένους επιθηλιακούς ιστούς (που πα­ρα­τη­ρούνται την περίοδο της εγκυμοσύνης) οι οποίοι υποστηρίζουν τα έμβρυα καθώς και δι­α­­τη­ρούν ένα συγκεκριμένο χημικό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: www.thanasisaquarium.gr4 σχόλια:

Connie11 είπε...

Ενδιαφέρον:)

elpis00 είπε...

:)))!

El είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση!= )

Lena Yaoi είπε...

Με πολύ απλά και ξεκάθαρα λόγια περιγράψατε τα τελετουργικά των ιππόκαμπων. Μπράβο σας, βρήκα εδώ όλες τις πληροφορίες που έψαχνα τόση ώρα.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.