Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Κάκτοι

Από την elpis00

Οι κάκτοι είναι παχύφυτα (φυτά που αποθηκεύουν νερό). Υπάρχουν κι άλλα πα­χύ­φυ­τα, αλ­λά όλα τα πα­χύ­φυ­τα δεν είναι κάκτοι. Οι κάκτοι εμφανίζονται μόνο στην α­με­ρι­κα­νι­κή ή­πει­ρο, ενώ κάποια άλλα παχύφυτα προέρχονται από την Αφρική ή άλλες πε­ρι­ο­χές.

Γιατί αποθηκεύουν νερό; Στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται δεν έχουν συχνές βρο­χο­πτώ­σεις. Έτσι, έχουν προσαρμοστεί ώ­στε να αποθηκεύουν νερό για να ε­πι­βι­ώ­­νουν μα­κρές περιόδους ξηρότητας.

Πρώτος κανόνας: Οι κάκτοι δε θα ήταν τα πιο ευτυχισμένα φυτά εάν δεν τα πο­τί­σε­τε κα­θό­λου, ωστόσο πιθανόν να χα­λού­σαν ε­άν τα ποτίζατε πολύ. Θα πρέπει, λοι­πόν, να βρεί­τε τη «χρυσή τομή».
● Μόνο του το πότισμα δεν είναι σημαντικό. Σκε­φτεί­τε τι συμβαίνει εάν ρίξετε νερό σε φυ­τό­χω­μα και μετά σε άμμο: ορισμένα μείγ­μα­τα χώματος παραμένουν για πε­ρισ­­σό­τε­ρο και­ρό υγρά.

Δεύτερος κανόνας: Οι κάκτοι χρει­ά­ζο­νται χώ­μα που στραγγίζει εύκολα. Αν πα­ρα­μεί­­νουν για πολύ σε υγρό χώμα, μπορεί να σα­πί­σουν οι ρίζες τους και να χάσετε τα φυ­τά σας.
● Κάθε φορά που ποτίζουμε, ένα μόνο πο­σο­­στό του νερού χρησιμοποιείται από τα φυτά μας. Ένα άλλο πο­σοστό διαφεύγει από τις τρύπες στον πάτο της γλάστρας και ένα ακόμη πο­σο­στό εξατμίζεται με τη ζέστη. Αυ­τό σημαίνει ότι το χώμα παραμένει υγρό όταν ο και­ρός είναι υγρός και κρύος και α­ντί­θε­τα, στεγνώνει γρήγορα όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζε­στός.

Τρίτος κανόνας: Το πότισμα εξαρτάται από την εποχή ή/και τις κλιματικές συν­θή­κες.


Συνοπτικά, η ευτυχία των κάκτων εξαρτάται από όλα τα τρία παραπάνω:
● Πόσο τα ποτίζετε.
● Σε τι χώμα τα έχετε φυτέψει.
● Ποιες είναι οι κλιματικές συνθήκες.


Οι εποχές των κάκτων

Εάν έχετε ποτέ φροντίσει άλλα φυτά (αλλά κι αν απλά παρατηρήσετε γύρω σας), θα γνω­ρί­ζε­τε ότι όλα τους έχουν έναν κύκλο στη ζωή τους που εξαρτάται από την εποχή του έ­τους: αναπτύσσονται την άνοιξη, παράγουν άνθη, ί­σως φρού­τα το καλοκαίρι, ρίχνουν τα
φύλλα τους το φθι­­νό­πω­ρο και ξεκουράζονται τον χειμώνα. Το ί­διο συμβαίνει και με τους κά­κτους.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνετε κάποιες ειδικές ερ­γα­­σί­ες κατά τη διάρκεια του χρόνου: να τους δώσετε πε­ρισ­­σό­τε­ρο νε­ρό και λίπασμα την άνοιξη κι όσο ζεσταίνει πε­ρισ­­σό­τε­ρο ο και­ρός, να μειώσετε λίγο το πότισμα όταν οι θερ­μο­κρα­σί­ες εί­ναι πάρα πολύ υψηλές το καλοκαίρι και όσο πλη­σι­ά­ζει το φθι­νό­πω­ρο και να τους αφήσετε σε κρύες (όχι παγωνιά) θερμοκρασίες και ξηρό χώμα τον χει­μώ­να.

ΠΗΓΗ: cactus.thelo.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: φυτά


2 σχόλια:

El είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

elpis00 είπε...

:))))!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.