Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Φάλαινα

Από τον mangous23


Όπως όλα τα θηλαστικά, οι φάλαινες αναπνέουν με πνεύμονες (γι’ αυτό και υ­πο­χρε­ώ­νο­­νται να ανεβούν στην επιφάνεια του νερού, για να αναπνεύσουν), είναι ζώα θερ­μό­αι­μα, θη­λά­ζουν τα μικρά τους και έχουν (αν και πολύ λίγο) τρίχωμα.

Το κεφάλι του ζώου δεν ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα και είναι μεγάλο. Στο τε­ρά­στι­ο στό­μα της δεν έχει δόντια. Στο πάνω μέρος του κεφαλιού έχει ρουθούνια. Όταν α­να­δύ­ο­­νται στην επιφάνεια, οι φάλαινες εκκενώνουν τον αέρα που είχαν στους πνεύ­μο­νες με πί­­ε­ση. Για τον λόγο αυτό σχηματίζουν πίδακα. Το νερό εκτοξεύεται α­πό μια οπή στο πά­νω μέ­ρος του κεφαλιού τους (από δύο οπές στις φάλαινες με μπα­λέ­νες).


Τα μπροστινά τους άκρα έχουν μετατραπεί σε πτερύγια του θώρακα, ενώ τα πίσω ά­κρα ε­πέ­χουν θέση πτερυγίων για την ουρά. Το δέρμα τους είναι ιδιαίτερα λεπτό και προ­στα­­τεύ­ε­ται από ένα στρώμα λίπους, το οποίο εκτός των άλλων λειτουργεί και ως α­πο­θή­κη ε­νέρ­γει­ας. Το γάλα του ζώου περιέχει επίσης λίπος (με περιεκτικότητα πε­ρί­που 50%). Η καρ­διά τους είναι τετράχωρη.

Η ηλικία τους μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 χρόνια. Επιπλέον, έχει βρεθεί φά­λαι­να, η η­λι­κί­α της οποίας υπολογίστηκε στα 211 χρόνια και θεωρείται το γηραιότερο θη­λα­στι­κό.

ΠΗΓΗ: ; | ΕΙΚΟΝΕΣ: mamiferosbrasileiros.blogspot.com, www.freemovie-tvwallpaper.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.