Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

20 Δεκεμβρίου 2011

Κάβουρας

Από την elpis00


Ο κάβουρας είναι καρκινοειδές μαλακόστρακο της τάξης των Δεκαπόδων και της υ­πο­τά­­ξε­ως των βραχύουρων, τα οποία έχουν τυπικά κοντή (βραχεία ουρά), εξού και το όνομα της υ­πο­τά­ξε­ως. Ανήκει στην οικογένεια Καρκινίδες και ζει κυρίως στη θά­λασ­σα.

Το σώμα του καλύπτεται γενικά από έναν σκληρό εξωσκελετό (με σχήμα πολυγωνικό ή στρογ­γυ­λό) και είναι εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι δαγκάνες, Είναι γνωστά 6.793 εί­δη. Α­­πα­ντώ­νται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Όλα τα θαλασσινά είδη είναι βα­θύ­βι­α, ζουν δηλαδή σε βυθούς, ανάλογα και με το είδος τους.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και κάβουρες που ζουν στην ξηρά, ιδίως σε τροπικές πε­ρι­ο­χές. Το μέγεθός τους διαφέρει από τον κάβουρα-μπιζέλι, του οποίου το πλάτος είναι σε χιλιο­στά ώς τον κάβουρα-αράχνη της Ιαπωνίας, ο οποίος έχει μήκος μέχρι 4 μέ­τρα με τα πό­δια α­νοι­κτά.


Μερικά είδη κολυμπούν καλά. Το περπάτημα του κάβουρα γίνεται με το πλευρό, πά­νω στις τρύπες των βράχων, στις πέτρες και στις αμμουδιές, εντός και έξω από το νε­ρό. Το δε­κά­πο­δο αυτό έχει κοιλιακό τμήμα χωρίς πόδια, πολύ μικρό και χωμένο σε μί­α κοιλότη­τα στο κάτω μέρος του κεφαλοθώρακα. Στο κεφάλι έχουν κοντές κεραίες με αισθητήρια όρ­γα­να, στόμα και τα μάτια πάνω σε μίσχους.

Έχουν δύο σιαγόνες πάνω και δύο κάτω. Τα 5 ζευγάρια ποδιών που διαθέτουν είναι πο­­λύ α­νε­πτυγ­μέ­να και στο πρώτο ζευγάρι ποδιών έχουν στην άκρη λαβίδες. Στα άλ­λα τέσ­σερα δι­α­θέ­τουν «νύχια», τα οποία είναι γαμψά.

Τα καβούρια είναι παμφάγα ζώα και την ημέρα κρύβονται. Η αναζήτηση της τροφής γί­νε­­ται συνήθως τη νύχτα. Πολλά είδη τρέφονται αποκλειστικά με φύκια, ενώ άλλα τρώ­νε μα­­λά­κι­α, σκουλήκια, άλλα αρθρόποδα, βακτήρια, μύκητες και αυγά μικρών ζώ­ων. Με τις λα­βί­δες τους τεμαχίζουν την τροφή και ύστερα τη φέρνουν στο στόμα.

ΠΗΓΗ: ΒικιπαίδειαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.