Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

15 Δεκεμβρίου 2011

Ιππόκαμποι

Από την elpis00


Οι ιππόκαμποι είναι διεσπαρμένοι σε όλο σχεδόν τον θαλάσσιο κόσμο αλλά κα­τοι­κούν κυ­ρί­ως σε κοραλλιογενείς υφάλους και πεδία με φύκια και άλγες. Κάποιοι βρίσκουν κα­­τα­φύ­γι­ο ακόμη και σε υφάλμυρα ώς και γλυκά νερά, αν και ιππόκαμποι του γλυ­κού νε­ρού δεν υ­πάρ­χουν.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούν σχεδόν ακίνητοι πιασμένοι με την ου­ρά τους σε κά­ποιο κοράλλι, φύκι ή βράχο περιμένοντας να περάσει από μπροστά τους κά­ποιο μι­κρό οστρακόδερμο. Αλλιώς θα τους βρούμε να κάθονται με τις ώρες μπρο­στά ή κάτω α­πό βρά­χια να χώνονται σε κάθε τρύπα ή ρωγμή ψάχνοντας για φα­γη­τό. Πολ­λοί εκ­πλήσ­σο­νται α­πό το γεγονός ότι μικρό ψάρι σαν τον ιππόκαμπο τρέφεται ό­λη μέ­ρα αλ­λά ας μην ξε­χνά­με επίσης το υποτυπώδες πεπτικό τους σύστημα.

Όταν έρχεται η εποχή για ζευγάρωμα οι αρσενικοί αρχίζουν τις επιδείξεις προς τους θη­λυ­κούς. Γεμίζουν με νερό τον επωαστικό σάκο τους σε τέτοιο μέγεθος όπως ενός αρ­σε­νι­κού στο τέλος της επωαστικής περιόδου ενώ παράλληλα αλλάζουν χρώμα τε­­λώ­ντας διάφορες ε­πι­δει­κτι­κές κινήσεις, όπως στριφογυρίσματα ή ακόμη «α­γκα­λιά­σμα­­τα», συνήθως αυτό θα τε­λει­ώ­σει είτε με το αρσενικό να ξεφουσκώνει τον σάκο του και να φεύγει το θηλυκό ή το ί­διο είτε με το να συνεχίζει την επίδειξή του σε ένα άλ­λο κοντινό θηλυκό.


Όταν τελικά δύο ιππόκαμποι γίνουν ζευγάρι τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν να «χο­­ρεύ­ουν» μαζί, κολυμπώντας δίπλα δίπλα με ενωμένες τις ουρές τους ή θα πιά­νο­νται μαζί σε κάποιο αντικείμενο.

Πάντως αν και αυτό το τελετουργικό θα πρέπει να έχει ύψιστη σημασία για τον αρ­σε­νι­κό, ο οποίος θεωρείται το δυνατό φύλο, ο θηλυκός πολλές φορές αποσπάται εύ­κο­λα λόγω, πα­ρα­δείγ­μα­τος χάρη, τροφής, το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις θα εί­ναι το αρσενι­κό να συνετίσει το θηλυκό πιάνοντας το κεφάλι του με την ουρά του, κά­τι που θα λάβει ε­πί­σης χώρα αν το θηλυκό προσεγγίσει ένα άλλο αρσενικό.

Τελικά κάποια στιγμή το ζευγάρι θα αρχίσει τον χορό του ζευγαρώματος, ο οποίος μπο­­ρεί να διαρκέσει ώς και 8 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χορού οι ιππόκαμποι θα είναι
πιασμένοι μαζί ενώ και οι δύο μπορεί να αλ­λά­ξουν χρώ­μα­τα, και το αρσενικό θα προσφέρει τον σάκο του στον θη­λυ­κό. Με μια ειδική κίνηση θα ανοίγει το ά­νοιγ­μα και θα πε­ρι­μέ­νει το θηλυκό να εναποθέσει τα αυ­γά του σε αυτόν. Ση­μα­ντι­κό πά­ντως να αναφερθεί πως η γονιμοποίηση των αυ­γών δε γί­­νε­ται μέσα στον επωαστικό σά­κο αλλά πριν μπουν σε αυ­τόν, κά­τι που εξηγεί και τον κίν­δυ­νο της γο­νι­μο­ποί­η­σής τους έ­νε­κα της μόλυνσης της θά­λασ­σας.

Μετά το ζευγάρωμα οι ιππόκαμποι χωρίζουν αφήνοντας το αρ­σε­νι­κό να αναλάβει μόνο του την επώαση των αυ­γών. Κα­τά τη περίοδο των 2 με 4 εβδομάδων που διαρκεί η ε­­γκυ­­μο­σύ­νη ο αρσενικός ιππόκαμπος θα φροντίζει να ο­ξυ­γο­­νώ­­νο­­νται καλά τα αυγά του καθώς και θα ελέγχει τις συν­θήκες ε­πώ­α­σης των αυγών. Ο σάκος του δεν είναι ένας απλός σά­κος γεμάτος αυ­γά, είναι ένας σά­κος με ειδικευμένους επιθηλιακούς ιστούς (που πα­ρα­τη­ρούνται την περίοδο της ε­γκυ­μο­σύ­νης) οι οποίοι υποστηρίζουν τα έμβρυα καθώς και δι­α­­τη­ρούν ένα συγκεκριμένο χη­μι­κό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: www.thanasisaquarium.gr4 σχόλια:

Connie11 είπε...

Ενδιαφέρον:)

elpis00 είπε...

:)))!

El είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση!= )

Lena Yaoi είπε...

Με πολύ απλά και ξεκάθαρα λόγια περιγράψατε τα τελετουργικά των ιππόκαμπων. Μπράβο σας, βρήκα εδώ όλες τις πληροφορίες που έψαχνα τόση ώρα.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.