Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Ουράνιο τόξο

Από την elpis00

Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το ο­­ποί­ο εμ­φα­νί­ζε­ται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ου­ρα­νό.

Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βρο­­χής στην ατμόσφαιρα της Γης. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) δι­α­θλά­ται υπό δι­α­φο­ρε­τι­κή γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρί­σμα­τα), παθαίνει δι­α­φο­ρε­τι­κή εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα δι­ά­φο­ρα χρώματα που το συν­θέ­τουν, δηλαδή στο φάσμα του.

Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκ­κι­νο χρώ­μα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το βιολετί στην ε­σω­τε­ρι­κή. Η δι­α­­φο­ρε­τι­κό­τη­τα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχή­μα­τος των στα­γο­νι­δί­ων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κά­ποιο άλλο.


Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα εί­ναι το κόκ­κι­νο, το  κίτρινο , το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το λουλακί το βιολετί και το πορ­το­κα­λί. Ας σημειωθεί όμως ότι το ουράνιο τόξο στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι συ­νεχές φά­σμα και εμφανίζονται και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις των πα­ρα­πά­νω χρω­μάτων.

Κατά έναν γνωστό ευρωπαϊκό μύθο, στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γε­μά­το χρυ­σά­φι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί, πράγμα φυσικά αδύνατο κα­θώς το ου­ρά­νι­ο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στον χώρο.

ΠΗΓΗ: ;


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: φως-όραση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.