Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

Τριανταφυλλιά

Από την elpis00


Η τριανταφυλλιά ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Είναι καλλωπιστικό και φυλ­­λο­­βό­­λο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπου­μπού­κια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς ό­λες τις κατευ­θύνσεις. Συ­νε­χί­ζο­ντας, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πρά­σι­νος, ε­νώ κά­ποια στιγμή αρ­χί­ζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται. Επίσης ο βλα­στός ε­ξω­τε­ρι­κά έχει αγκάθια, ό­πως και τα φύλλα στις άκρες τους.

Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρ­χή είναι κλει­στά τα μπουμπούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξε­πε­τά­­γο­νται τα πέ­τα­λα.


Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα (λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα). Το χρώ­μα των λου­λου­διών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τρι­α­ντα­φυλ­λιάς.

Η τριανταφυλλιά, εκτός από την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αι­θέ­ρι­ο α­ρω­μα­τι­κό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλά της και που χρη­σι­μεύ­ει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τρι­α­ντά­φυλ­λων, κυ­ρί­ως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό.

ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: φυτά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.