Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

10 Δεκεμβρίου 2011

Φίδια

Από την tzina45


Γίνεται διάκριση μεταξύ των «πλέον επικίνδυνων» και αυτών που θε­­ω­­ρού­­­νται ότι έχουν το «ι­σχυ­ρό­τε­ρο δηλητήριο». Οι δύο αυτές κα­­τη­­γο­­ρί­­ες δεν ταυ­τί­ζο­νται απαραίτητα και είναι α­πό­λυ­τα διακριτές.

Επικίνδυνα φίδια είναι αυτά που προκαλούν τους περισσότερους θα­­νά­­τους ε­τη­σί­ως. Είναι γνω­στό ότι πάνω από 1.000.000 άνθρωποι τον χρό­­νο σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα δηγ­μά­των φιδιών, ιδιαίτερα στην Α­­σί­­α και στην Α­φρι­κή, λιγότερο στην Αμερική και πολύ λι­γό­τε­ρο στην Ευ­­ρώ­­πη. Οι 100.000 α­πό τους ανθρώπους αυτούς πεθαίνουν. Στην κο­­ρυ­­φή αυτής της κατηγορίας φι­γου­ρά­ρει η οχιά του Ράσελ που ζει στη Σρι Λάνκα, προκαλώ­ντας χιλιάδες θα­νά­τους ετησίως.


Αντίθετα ένα φίδι με εξαιρετικά ισχυρό δηλητήριο δεν είναι απαραίτητο να φι­γου­ρά­ρει στη λί­στα των πλέον επικίνδυνων και αυτό γιατί μπορεί να ζει σε πε­ρι­ο­χές όπου δεν έρχεται σε επαφή με ανθρώπους.

Η τοξικότητα του δηλητηρίου μετράται με τη διεθνώς αποδεκτή μέθοδο LD50. Η μέθοδος αυ­τή μετρά τον βαθμό τοξικότητας του δηλητηρίου α­­πό τον αριθμό θανάτων που θα προ­κα­λέ­σει σε πληθυσμό ποντικών στους ο­ποίους θα χορηγηθεί το δηλητήριο. Η τοξικότητα με­τρά­ται από το πόση ποσότητα δη­λη­τη­ρί­ου είναι ικανή να σκοτώσει το 50% του α­­ριθ­­μού των ποντικών, ανά κι­λό μάζας σώματος. Στην κορυφή αυτής της λί­­στας φιγου­ράρει μα­κράν το φί­δι της ενδοχώρας της Ταϊπάν που ζει στην κεντρική έ­ρημο της Αυστραλίας (το­ξι­κό­τη­τα δηλητηρίου 50 φορές με­­γα­­λύ­­τε­­ρη της βασιλικής κόμπρας). Η συ­νή­θης ποσότητα δη­λη­τη­ρί­ου που «παρέχει» ένα δάγκωμα αυτού του φι­διού (40-120), είναι ικανή να θα­­να­­τώ­­σει εκατό αν­θρώπους ή 250.000 ποντίκια.

Βρέθηκε φίδι με πέντε κεφάλια

Γενικά η Αυστραλία φιλοξενεί τα 8 από τα 10
περισσότερο ιοβόλα φίδια του πλανήτη.


ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.herpetofauna.gr6 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Τα καημένα τα πειραματόζωα (ποντίκια) σκέφτομαι...

maranda είπε...

Απίστευτο!Έτσι γίνονται οι κλίμακες τοξικότητας;Ποτέ δε θα το φανταζόμουν...

Δήμητρα είπε...

Αχ αυτές οι εικόνες... Ποτέ μου δεν μου άρεσε να βλέπω φίδια. Δάσκαλε98, περάστε λίγο απ'το μπλογκ μου έχω κάτι για εσάς!

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ πολύ! :))
Παιδιά, δείτε το τιμητικό βραβείο που μας απένειμε η Δήμητρα εδώ!

vickos22 είπε...

Πολύ πολύ ωραίο!!!

Νονά 22 είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως ενημερωτική η εργασία αλλά και μπρρρρρρρρρρρρρρρρρρ, ανατριχιαστική

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.