Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Στρουθοκάμηλος

Από την elpis00

Η στρουθοκάμηλος, πτηνό της νότιας Αφρικής, άρχισε να εκτρέφεται στην πατρίδα της πριν από 150 χρόνια περίπου. Σήμερα η εκτροφή της είναι αναπτυγμένη στις Η­ΠΑ, Ισ­ραήλ, Κίνα, Σουηδία, Αγγλία, Ιταλία, Βέλγιο και σε μικρότερο βαθμό σε άλ­λες χώ­ρες. Πρόσφατα έκανε την εμφάνιση της και στη χώρα μας, σήμερα υ­πάρ­χουν 50 πε­ρί­που μο­νάδες διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές: Σέρρες, Αρκαδία, Λακωνία, Αρ­γο­λί­δα, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία (Αντίκυρα), Λάρισα (Γλαύκη), Βέροια (Βερ­γί­να), Τρίκαλα κλπ.

Η στρουθοκάμηλος είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον από τους αρχαίους ήδη χρό­νους. Αποτελούσε ένα από τα καλύτερα θηράματα. Για το κρέας και τα φτερά του, υπάρχουν παραστάσεις στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών που τον δείχνουν να κυ­νη­γά στρου­θοκαμήλους με τόξο. Σε ειδικές τελετές, στην Αίγυπτο και στη Ρώμη, τη χρησιμοποιού­σαν και ως υποζύγιο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όπως στα μέ­ρη αυτά, καθώς και στην Ελλάδα, εκτρεφόταν ως οικόσιτη.


Ο άνθρωπος, παλαιότερα, κυνηγούσε τη στρουθοκάμηλο για τα φτερά της. Αυτά τα χρη­­σι­μο­ποι­ού­σαν κυρίως για να στολίζουν τα καπέλα και γενικά τις ενδυμασίες τους. Κα­τά τα τέλη του 18ου αιώνα, η βασίλισσα «μόδα» επέβαλε να χρησιμοποιούνται τα φτε­ρά της στρουθοκαμήλου ως εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης, ενώ τον ε­πό­με­νο αιώνα η βα­σίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας συνέχισε αυτήν τη μόδα. Σημειωτέον ό­τι τα φτερά στρου­θοκαμήλου χρησιμοποιούνται και σήμερα ως το έμβλημα του πρί­γκι­πα της Ουαλίας.

Η εκτροφή της στρουθοκαμήλου άρχισε το 1880 με στόχο την επωφελή χρη­σι­μο­ποί­η­ση κυρίως των φτερών της. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου η α­γο­ρά των φτερών στρουθοκαμήλου κατέρρευσε, οπότε τη δεκαετία του 1940 άρ­χι­σαν να α­ναγνωρίζονται οι ποιοτικές ιδιότητες του δέρματός της. Από εκεί και πέρα οι στρου­θο­κά­­μη­λοι εκτρέφονταν όχι μόνο για τα φτερά τους και το δέρμα τους, αλλά και για το κρέας τους.

ΠΗΓΗ: Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων | ΕΙΚΟΝΑ: www.poulia.info4 σχόλια:

Δήμητρα είπε...

Πολύ ωραίες πληροφορίες, μάλιστα όταν είχαμε πάει πέρισι ημερήσια εκδρομή σε έναν ζωολογικό κήπο στο Σουφλί, είχαμε δει στρουθοκάμηλους!

δάσκαλος98 είπε...

Είναι πολύ εντυπωσιακές! Δες και εδώ... Χε χε...

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε, οι αναρτήσεις σου είναι-όπως πάντα-εξαιρετικές κι ενδιαφέρουςσες, τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους! Συγχαρητήρια σε σένα και στους πολύτιμους συνεργάτες σου!!!

Υ.Γ. Γιώργο, πέρασε από τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ
(http://akrasakis.blogspot.com/2011/12/blog-post_5807.html),
διάλεξε όποιο από τα 3 βραβεία αγάπης και προσφοράς σου αρέσει και κράτησέ το ως ενθύμιο της φιλίας μας, σε κάποια γωνιά του ιστολογίου σου!
Καλές γιορτές!
Με αγάπη
Αντώνης

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ για όλα! Οι συνεργάτες είναι όντως η ψυχή του ιστολογίου (ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΟΥ!)...
Τα είδα τα βραβεία. Είναι πανέμορφα! Σε λίγο θα "ανέβει" και η σχετική ανάρτηση.
Καλές γιορτές κι από εμένα: προσωπικές, στην οικογένεια και σε όσους νοιάζεσαι! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.