Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Τα μουσικά όργανα του Πόντου

Από τον george21

Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν οι Πόντιοι είναι έγχορδα, πνευστά και κρου­στά. Είναι όργανα παραδοσιακά, που τα κατασκευάζουν ειδικοί λαϊκοί τεχνίτες

 1  Λύρα

Το βασικό μουσικό όργανο των Ποντίων. Έχει τρεις χορδές και παίζεται με δοξάρι. Κα­τα­­σκευ­ά­ζε­ται κυρίως από ξύλο δαμασκηνιάς «κοκκίμελον». Η όλη δομή της πο­ντι­α­κής λύ­ρας εμφανίζει χαρακτηριστικά στοιχεία βυζαντινής προέλευσης, ωστόσο η α­πώ­τα­τη προ­έλευσή της ανάγεται στη μυθική εποχή. Είναι εφεύρεση του Ερμή, όπου τη χάρισε στον Απόλλωνα. Αποκαλείται και «κεμεντζέ», ή «κεμεντζόπον» που ση­μαί­νει βιολάκι.

      


 2  Γαβάλ

Έχει και άλλες ονομασίες όπως: γαβαλόπον, καβάλ’ και καβαλόπον. Πρόκειται για τουρ­­κι­κή ονομασία. Σε ορισμένες περιοχές του Πόντου ονομάζεται «χειλιάβριν», χει­λέ­ων αυ­λός, δηλαδή αυλός που παίζεται με τα χείλη. Είναι κατεξοχήν μουσικό όρ­γα­νο του τσο­πάνου. Πνευστό που κατασκευάζεται από ξύλο. Μοιάζει με ξύλινο σωλήνα, ό­που σε ευ­θεία γραμμή και σε κανονικά διαστήματα ανοίγονται έξι τρύπες, για τις α­ντί­στοι­χες νότες.

      


 3  Αγγείον

Είναι ο αρχαίος άσκαυλος. Στην ποντιακή διάλεκτο έχει διάφορες ονομασίες: αγγείον, του­λούμ, τούλουμπαν. Στους μη Πόντιους είναι γνωστό ως «γκάιντα» ή «τσα­μπού­να».

      


 4  Η ζουρνά και το ταούλ

Η ζουρνά ή ζουρνάς είναι είδος αυλού. Ο ήχος της είναι οξύς. Αποτελεί εξέλιξη του αρ­­χαί­ου «οξύαυλου». Απαραίτητος σύντροφος του ζουρνά είναι το νταούλι, όργανο κρου­­στό. Με το ταούλ και την ζουρνάν, ο γάμος παίρνει πανηγυρικό χαρακτήρα.

      


 5  Κεμανέ

Είναι ένα είδος λύρας σε μεγαλύτερο όμως μέγεθος. Δεν είναι τόσο διαδεδομένη ό­πως η λύρα, ωστόσο είναι γνωστή σε αρκετές περιοχές του Πόντου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.