Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

9 Μαρτίου 2012

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Σήμερα παρακολουθήσαμε στο Εθνικό Θέατρο την παράσταση «Ο μεγάλος πε­ρί­πα­τος του Πέτρου». Το έργο βασίζεται στο ομότιτλο πολυδιαβασμένο (και πο­λυ­α­γα­πη­μέ­νο) βι­βλί­ο που έχει γράψει η σπουδαία σύγχρονη δημιουργός Άλκη Ζέη.


Είναι 27 Οκτωβρίου 1940. Ο εννιάχρονος Πέτρος είναι λυπημένος γιατί πέθανε το τρι­­ζό­νι του. Η αδερφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βρα­χιό­λι της για να το θάψει. Ο Πέτρος σκοπεύει να το βάλει στη χαραμάδα του δο­κα­ριού. Δε θα προ­λά­βει.

Ξημερώνει η 28η Οκτωβρίου και ο Πέτρος ξυπνάει από τις σειρήνες του πολέμου. Η ζω­ή του ανατρέπεται. Το σχολείο κλείνει, ο θείος Άγγελος αναχωρεί για το μέ­τω­πο, η μα­μά του μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια. Ο Πέτρος ζει τις πρώτες νίκες των Ελλή­νων, την εί­σο­δο των Γερμανών στην Αθήνα, την Κατοχή και την πείνα. Με τον Γιάννη και τον Σω­τή­ρη διαδηλώνει, γράφει συνθήματα στους τοίχους, γνω­ρί­ζει τον Αχιλλέα και τη Δρο­σού­λα, συμμετέχει στην Αντίσταση.


Ο μεγάλος αυτός «περίπατος» είναι γεμάτος περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώ­σεις. Διαρκεί από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι την απελευθέρωση της Α­θή­νας τον Ο­κτώ­βρι­ο του 1944, που θα τον βρει στους δρόμους, «άντρα πια», δε­κα­τρι­ών χρονών!
Πατώντας στη διπλανή εικόνα μπο­ρεί­τε να μεταβείτε στον Μικρό Α­να­γνώ­στη, τον ιστότοπο που λειτουργεί το Εθνικό Κέ­ντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για παιδιά και ε­φή­βους.

Ξεφυλλίστε ένα απόσπασμα από το βι­­βλί­ο, ακούστε το από τον ηθοποιό Νί­κο Κου­ρή και αναζητήστε το στο βι­βλι­ο­πω­­λεί­ο της γειτονιάς σας!


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάκης Τζαμαργιάς | ΠΑΙΖΟΥΝ: Έφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κού­λη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Γιώργος Μάζης, Μιχάλης Μουλακάκης, Δημήτρης Πασσάς, Γρηγόρης Σταμούλης, Ελεάνα Στρα­βο­δή­μου, Μα­ρί­α Τσιμά | ΠΗΓΗ: Εθνικό Θέατρο (www.n-t.gr) | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.n-t.gr, www.bestprice.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.