Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

3 Μαρτίου 2012

Παµποντιακόν Πανοΰρ

Ένα ταφικό έθιμο

Από τον george21

Στην περιοχή των Σουρμένων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει την έδρα του ο σύλ­λο­γος «ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ». Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1924 α­πό πρό­σφυ­γες των Σουρμένων του ιστορικού Πόντου, όταν διωγμένοι και ξε­ρι­ζω­μέ­νοι έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του Υμηττού χτί­ζο­ντας πάλι τα Σούρ­­με­να.


Την Κυριακή του Θωμά οι Πόντιοι των Σουρμένων, συνεχίζοντας μια μακραίωνη πα­ρά­δο­­ση, βιώνουν ανελλιπώς από το 1924 μια ενδιαφέρουσα ανά το πανελλήνιο, και ό­χι μόνο, ε­θι­μι­κή εκδήλωση, το «Ταφικό Έθιμο». Το έθιμο τηρείται αναλλοίωτο, με ευ­λά­βει­α και σε­βα­σμό στην παράδοση.


Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων έχει την πατρότητα της εθιμικής αυτής γιορτής και με κε­­ντρι­κό άξονα αυτή, οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τίτλο «ΠΑ­ΜΠΟ­ΝΤΙ­Α­ΚΟΝ ΠΑ­ΝΟΫΡ» που ξετυλίγονται σ’ ένα εορταστικό 5νθήμερο.


Οι γιορτές που εκτελούνται κάθε χρόνο περιλαμβάνουν θρησκευτικές, πολιτιστικές και καλ­λι­τε­χνι­κές εκδηλώσεις που κορυφώνονται και κλείνουν την Κυριακή του Θω­μά με το Τα­φι­κό Έθιμο το πρωί και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το απόγευμα στην κεντρική πλα­τεί­α των Σουρμένων.


Έχει εκτιμηθεί από τις Ομοσπονδίες και τα άλλα ποντιακά σωματεία ότι το «Πανηγύρι του Θω­μά» στα Σούρμενα είναι η μεγαλύτερη ποντιακή γιορτή σε όλη την Ελλάδα, με­τά από αυ­τήν της Παναγίας Σουμελά.


Οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από την Ελ­λά­δα και το εξωτερικό. Για φέτος (2011) εκτιμάται ότι ο αριθμός των ε­πι­σκε­πτών για το 5νθή­με­ρο των εκδηλώσεων θα ξεπεράσει τις 50 χιλιάδες!


| πρώτο μέρος | δεύτερο μέρος |


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ελλάδα/Πόντιοι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.