Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Παµποντιακόν Πανοΰρ

 Ένα ταφικό έθιμο 

Από τον george21

Στην περιοχή των Σουρμένων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει την έδρα του ο σύλλογος «ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ». Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1924 α­πό πρό­σφυγες των Σουρμένων του ιστορικού Πόντου, όταν διωγμένοι και ξε­ρι­ζω­μέ­νοι έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του Υμηττού χτί­ζο­ντας πάλι τα Σούρ­μενα.


Την Κυριακή του Θωμά οι Πόντιοι των Σουρμένων, συνεχίζοντας μια μακραίωνη πα­ρά­δο­­ση, βιώνουν ανελλιπώς από το 1924 μια ενδιαφέρουσα ανά το πανελλήνιο, και ό­χι μόνο, εθιμική εκδήλωση, το «Ταφικό Έθιμο». Το έθιμο τηρείται αναλλοίωτο, με ευ­λά­βει­α και σεβασμό στην παράδοση.


Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων έχει την πατρότητα της εθιμικής αυτής γιορτής και με κε­­ντρι­κό άξονα αυτή, οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τίτλο «ΠΑ­ΜΠΟ­ΝΤΙ­Α­ΚΟΝ ΠΑ­ΝΟΫΡ» που ξετυλίγονται σ’ ένα εορταστικό 5νθήμερο.


Οι γιορτές που εκτελούνται κάθε χρόνο περιλαμβάνουν θρησκευτικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται και κλείνουν την Κυριακή του Θω­μά με το Ταφικό Έθιμο το πρωί και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων.


Έχει εκτιμηθεί από τις Ομοσπονδίες και τα άλλα ποντιακά σωματεία ότι το «Πανηγύρι του Θωμά» στα Σούρμενα είναι η μεγαλύτερη ποντιακή γιορτή σε όλη την Ελλάδα, με­τά από αυτήν της Παναγίας Σουμελά.


Οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για φέτος (2011) εκτιμάται ότι ο αριθμός των ε­πι­σκε­πτών για το 5νθήμερο των εκδηλώσεων θα ξεπεράσει τις 50 χιλιάδες!


| πρώτο μέρος | δεύτερο μέρος |

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ελλάδα/Πόντιοι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.