Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Σαντορίνη

Από την elpis00


Το νησί Σαντορίνη ή Θήρα βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, στο νησιωτικό σύ­μπλεγ­­μα των Κυκλάδων, νότια της Ίου και δυτικά από την Ανάφη. Η έκτασή της εί­ναι 75,8 τε­τραγωνικά χιλιόμετρα.


Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου. Εί­ναι επίσης γνωστή για τα ηφαίστειά της. Ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρα­κτηρίζεται ως ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο.


Το όνομα της νήσου «Θήρα» προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που από τη Σπάρτη προερχόμενος αποίκησε πρώτος τη νήσο αυτή. Το δε όνομα «Σαντορίνη» προ­­έρ­χε­ται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέ­ρα­σμά τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Σάντα Ει­ρή­νη) η οποία υπήρχε στο νησί.


Η οικονομική ζωή της Σαντορίνης πριν από το 1960, όταν άρχισε σταδιακά η κίνηση ξέ­­νων επισκεπτών στο νησί για τουριστικούς λόγους, βασιζόταν στις καλλιέργειες και στο εμπόριο.


ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια | ΕΙΚΟΝΕΣ: Google | ΧΑΡΤΗΣ: 2dim-kalam.thess.sch.gr

(ακούστε εδώ το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» με
φόντο το θρυλικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.