24 Μαρ 2012

Οι τελικές ρυθμίσεις του ελληνικού ζητήματος

Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το 1830, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο. Ο καθορισμός των συνόρων, το πολίτευμα και το πρόσωπο του ηγεμόνα του νέου κράτους παραμένουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις με μια νέα Συνθήκη στο Λονδίνο, το 1832, αναγορεύουν τον Όθωνα βασιλιά της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ορίζονται Εγγυήτριες Δυνάμεις του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, είναι δηλαδή υπεύθυνες για την τήρηση των όρων της Συνθήκης.

Στο νέο κράτος δεν παραχωρείται Σύνταγμα και αυτό δυσαρεστεί ιδιαίτερα τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τις φέρνει αντιμέτωπες με το Παλάτι τα επόμενα χρόνια.


Πέτερ φον Ες: «Η άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο» (1835)

Μετά από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, τα σύνορα του νέου κράτους ρυθμίζονται οριστικά με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1832). Οι Μεγάλες Δυνάμεις λαμβάνουν υπόψη τους τις εδαφικές διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς και τα σύνορα ορίζονται μεταξύ του Αμβρακικού και του Παγασητικού κόλπου.


Το νέο κράτος περιλαμβάνει τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες. Η χάραξη των συνόρων γίνεται αποδεκτή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία αποζημιώνεται με ένα μεγάλο ποσό για την παραχώρηση των ανωτέρω εδαφών.

Χρονολόγιο
1829: Αυτονομία με τουρκική επικυριαρχία
1830: Κατάπαυση εχθροπραξιών, ανεξαρτησία
1832: Βασιλεία (Όθωνας) — Σύνορα: Παγασητικός–Αμβρακικός


ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006)
ΕΙΚΟΝΕΣ: de.wikipedia.org, Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006) (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: