Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Τα κητώδη

Μία από τις κατηγορίες των θαλάσσιων θηλαστικών είναι τα κητώδη. Η ονομασία τους προέρχεται από τη λέξη «κήτος», που σημαίνει μεγάλο μεγάλο θα­λάσ­σιο ζώο ή θα­λάσ­σι­ο τέρας. Διαιρούνται σε δύο οικογένειες:
● Τα οδοντοκήτη ή κητώδη με δόντια (δελφίνια, φυσητήρες, φώκαινες, ζιφιοί κ.ά.).
● Τις φάλαινες ή μυστακοκήτη. Οι φάλαινες αντί για δόντια έχουν μπαλένες, δη­λα­δή ε­λά­σμα­τα από κερατίνη που σχηματίζουν ένα τεράστιο φίλτρο, με το οποίο «σου­ρώ­νουν» το νερό και κατακρατούν την τροφή τους.

Πολύ συχνά αποκαλούνται φάλαινες και τα μεγάλα σε μέγεθος οδοντοκήτη, όπως εί­ναι ο φυσητήρας, ο ζιφιός και η όρκα. Αυτό όμως είναι λάθος, διότι φάλαινες για τους ε­πι­στή­μο­νες είναι μόνο όσα κητώδη έχουν μπαλένες.

Ζωνοδέλφινα
Φυσητήρας
Φώκαινα
Ζιφιός

Φάλαινα

Τα κητώδη ζουν αποκλειστικά στο νερό και έχουν υδροδυναμικό σχήμα, μακρόστενο σώ­μα και μπροστινά άκρα με σχήμα κολυμβητικών πτερυγίων.


Το μήκος τους κυμαίνεται από 1,25 έως 33,5 μέτρα και το βάρος τους από 23 έως 136.000 κιλά. Ανάμεσά τους συναντάμε τη γαλάζια φάλαινα, που είναι το με­γα­λύ­τε­ρο ζώο που έζησε ποτέ στη Γη!


► Δείτε εδώ το μέγεθος των κητωδών της Μεσογείου τόσο σε σύγκριση μεταξύ τους ό­σο και σε σχέση με τον άνθρωπο...

Εξέλιξη

Tα κητώδη θεωρούνται απόγονοι ενός ζώου που ζούσε στη στεριά και έμοιαζε με κο­ντο­πό­δα­ρο λύκο. Το σαρκοφάγο αυτό, γνωστό με το όνομα Πακισέτους (Pakicetus), α­να­ζη­τού­σε την τροφή του κατά μήκος της ακτής και φαίνεται πως έτρωγε και ψά­ρια. Σταδιακά άρχισε να κολυμπά σε πιο βαθιά νερά είτε για να βρίσκει περισσότερα ψά­ρια είτε για να ξεφεύγει από τους θηρευτές του.

Πρόγονος κητώδους


Μέσω της διαδικασίας της εξέλιξης, σε μεγάλο χρονικό διάστημα, οι απόγονοι του Πα­κι­σέ­τους άρχισαν να προσαρμόζονται καλύτερα στο υδρόβιο περιβάλλον. Ε­ξε­λί­χθη­καν σε μεγάλα και μακρόστενα ζώα, τα μπροστινά τους άκρα μετατράπηκαν σε κο­λυμ­βη­τι­κά πτερύγια, ενώ τα πίσω άκρα ατρόφησαν και εξαφανίστηκαν.

Πατήστε στην εικόνα και δείτε τι απέγιναν τα άκρα των κητωδών:


ΕΙΚΟΝΕΣ: www.thalassapedia.gr (1,3-4,6,8), advocacy.britannica.com (2),
tonywu.photoshelter.com (5), myfreezer.wordpress.com (7)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.