Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Φίδια

Από την tzina45


Γίνεται διάκριση μεταξύ των «πλέον επικίνδυνων» και αυτών που θε­­ω­­ρού­­­νται ότι έχουν το «ισχυρότερο δηλητήριο». Οι δύο αυτές κα­­τη­­γο­­ρί­­ες δεν ταυτίζονται απαραίτητα και είναι απόλυτα διακριτές.

Επικίνδυνα φίδια είναι αυτά που προκαλούν τους περισσότερους θα­­νά­­τους ετησίως. Είναι γνωστό ότι πάνω από 1.000.000 άνθρωποι τον χρό­­νο σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα δηγμάτων φιδιών, ιδιαίτερα στην Α­­σί­­α και στην Αφρική, λιγότερο στην Αμερική και πολύ λιγότερο στην Ευ­­ρώ­­πη. Οι 100.000 από τους ανθρώπους αυτούς πεθαίνουν. Στην κο­­ρυ­­φή αυτής της κατηγορίας φιγουράρει η οχιά του Ράσελ που ζει στη Σρι Λάνκα, προκαλώ­ντας χιλιάδες θανάτους ετησίως.


Αντίθετα ένα φίδι με εξαιρετικά ισχυρό δηλητήριο δεν είναι απαραίτητο να φιγουράρει στην λίστα των πλέον επικίνδυνων και αυτό γιατί μπορεί να ζει σε περιοχές όπου δεν έρχεται σε επαφή με ανθρώπους.

Η τοξικότητα του δηλητηρίου μετράται με τη διεθνώς αποδεκτή μέθοδο LD50. Η μέθοδος αυτή μετρά τον βαθμό τοξικότητας του δηλητηρίου α­­πό τον αριθμό θανάτων που θα προκαλέσει σε πληθυσμό ποντικών στους ο­ποίους θα χορηγηθεί το δηλητήριο. Η τοξικότητα μετράται από το πόση ποσότητα δηλητηρίου είναι ικανή να σκοτώσει το 50% του α­­ριθ­­μού των ποντικών, ανά κιλό μάζας σώματος. Στην κορυφή αυτής της λί­­στας φιγου­ράρει μακράν το φίδι της ενδοχώρας της Ταϊπάν που ζει στην κεντρική έ­ρημο της Αυστραλίας (τοξικότητα δηλητηρίου 50 φορές με­­γα­­λύ­­τε­­ρη της βασιλικής κόμπρας). Η συνήθης ποσότητα δηλητηρίου που «παρέχει» ένα δάγκωμα αυτού του φιδιού (40-120), είναι ικανή να θα­­να­­τώ­­σει εκατό αν­θρώπους ή 250.000 ποντίκια.

Βρέθηκε φίδι με πέντε κεφάλια

Γενικά η Αυστραλία φιλοξενεί τα 8 από τα 10
περισσότερο ιοβόλα φίδια του πλανήτη.


ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.herpetofauna.gr6 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Τα καημένα τα πειραματόζωα (ποντίκια) σκέφτομαι...

maranda είπε...

Απίστευτο!Έτσι γίνονται οι κλίμακες τοξικότητας;Ποτέ δε θα το φανταζόμουν...

Δήμητρα είπε...

Αχ αυτές οι εικόνες... Ποτέ μου δεν μου άρεσε να βλέπω φίδια. Δάσκαλε98, περάστε λίγο απ'το μπλογκ μου έχω κάτι για εσάς!

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ πολύ! :))
Παιδιά, δείτε το τιμητικό βραβείο που μας απένειμε η Δήμητρα εδώ!

vickos22 είπε...

Πολύ πολύ ωραίο!!!

Νονά 22 είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως ενημερωτική η εργασία αλλά και μπρρρρρρρρρρρρρρρρρρ, ανατριχιαστική

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.