Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Ουράνιο τόξο

Από την elpis00

Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το ο­­ποί­ο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ου­ρα­νό.

Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βρο­­χής στην ατμόσφαιρα της Γης. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) δι­α­θλά­ται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρί­σμα­τα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα δι­ά­φο­ρα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του.

Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκ­κι­νο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το βιολετί στην ε­σω­τε­ρι­κή. Η δια­φορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχή­μα­τος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κά­ποιο άλλο.

     

Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα εί­ναι το κόκκινο, το  κίτρινο , το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το λουλακί το βιολετί και το πορτοκαλί. Ας σημειωθεί όμως ότι το ουράνιο τόξο στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι συ­νεχές φάσμα και εμφανίζονται και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις των πα­ρα­πά­νω χρω­μάτων.

Κατά έναν γνωστό ευρωπαϊκό μύθο, στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γε­μά­το χρυσάφι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί, πράγμα φυσικά αδύνατο κα­θώς το ουράνιο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στον χώρο.

ΠΗΓΗ: ;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: φως-όραση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.