Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Κωνοφόρα δέντρα

Από τη Vickos22

Τα κωνοφόρα (γνωστά και ως πευκόφυτα) είναι μία από τις 13 ή 14 συ­νο­μο­τα­­ξί­ες του φυτικού βασιλείου. Τα κωνοφόρα είναι γυμνόσπερμα, με τους σπό­ρους προστατευμένους σε κώνους. Όλα τα κωνοφόρα έχουν ξυλώδη κορμό, με τα περισσότερα να είναι δέντρα, ενώ λίγα είναι θάμνοι. Η συνομοταξία πε­ρι­λαμ­βά­νει 8 οικογένειες, 68 γένη και 630 είδη. Αν και ο αριθμός ειδών είναι μι­κρός, ο ρό­λος των κωνοφόρων έχει τεράστια οικολογική σημασία, επειδή κυ­ρι­αρ­χούν σε τεράστιες εκτάσεις γης, όπως στην τάιγκα στο βόρειο η­μι­σφαί­ρι­ο και αποτελούν τις πρώτες ύλες για ξυλεία και χαρτί.

Κλασικά παραδείγματα κωνοφόρων είναι το έλατο, το πεύκο, ο κέδρος, το κυ­­πα­ρίσ­σι, ο γιουνίπερος και ο λάρικας.


Είναι δέντρα με μονό συνήθως ευθύ κορμό και τα κλαδιά δε φτάνουν σε ύψος με­γα­λύ­τε­ρο από αυτόν. Πολλά παράγουν ρετσίνι για να τα προστατεύει από τα έντομα και τους μύκητες, που όταν απολιθώνεται γίνεται κεχριμπάρι. Κά­ποια είδη ξεπερνούν σε ύψος τα 100 μέτρα, όπως οι σεκόγιες. Τα περισσότερα εί­ναι αει­θαλή και έχουν μακρόστενα σε σχήμα βελόνας φύλλα, ενώ άλλα ό­πως το κυπα­ρίσσι έχουν επίπεδα φύλλα που μοιάζουν με λέπια. Τα κωνοφόρα α­να­πα­ρά­γο­νται με γύρη που παρασέρνεται από τον άνεμο. Τα σπέρματα α­να­πτύσ­σο­νται μέσα σε προστατευτικό κώνο.


ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: φυτά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.