Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Σήμερα παρακολουθήσαμε στο Εθνικό Θέατρο την παράσταση «Ο μεγάλος πε­ρί­πα­τος του Πέτρου». Το έργο βασίζεται στο ομότιτλο πολυδιαβασμένο (και πο­λυ­α­γα­πη­μέ­νο) βιβλίο που έχει γράψει η σπουδαία σύγχρονη δημιουργός Άλκη Ζέη.


Είναι 27 Οκτωβρίου 1940. Ο εννιάχρονος Πέτρος είναι λυπημένος γιατί πέθανε το τρι­­ζό­νι του. Η αδερφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βρα­χιό­λι της για να το θάψει. Ο Πέτρος σκοπεύει να το βάλει στη χαραμάδα του δο­κα­ριού. Δε θα προλάβει.

Ξημερώνει η 28η Οκτωβρίου και ο Πέτρος ξυπνάει από τις σειρήνες του πολέμου. Η ζωή του ανατρέπεται. Το σχολείο κλείνει, ο θείος Άγγελος αναχωρεί για το μέ­τω­πο, η μαμά του μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια. Ο Πέτρος ζει τις πρώτες νίκες των Ελλή­νων, την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, την Κατοχή και την πείνα. Με τον Γιάννη και τον Σωτήρη διαδηλώνει, γράφει συνθήματα στους τοίχους, γνω­ρί­ζει τον Αχιλλέα και τη Δροσούλα, συμμετέχει στην Αντίσταση.


Ο μεγάλος αυτός «περίπατος» είναι γεμάτος περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις. Διαρκεί από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι την απελευθέρωση της Α­θή­νας τον Οκτώβριο του 1944, που θα τον βρει στους δρόμους, «άντρα πια», δε­κα­τρι­ών χρονών!
Πατώντας στη διπλανή εικόνα μπο­ρεί­τε να μεταβείτε στον Μικρό Α­να­γνώ­στη, τον ιστότοπο που λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για παιδιά και εφήβους.


Ξεφυλλίστε ένα απόσπασμα από το βι­­βλί­ο, ακούστε το από τον ηθοποιό Νί­κο Κουρή και αναζητήστε το στο βι­βλι­ο­πω­­λεί­ο της γειτονιάς σας!ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάκης Τζαμαργιάς | ΠΑΙΖΟΥΝ: Έφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κού­λη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Γιώργος Μάζης, Μιχάλης Μουλακάκης, Δημήτρης Πασσάς, Γρηγόρης Σταμούλης, Ελεάνα Στρα­βο­δή­μου, Μαρία Τσιμά | ΠΗΓΗ: Εθνικό Θέατρο (www.n-t.gr) | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.n-t.gr, www.bestprice.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.