Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Ερμής

Από τον Anthony12


Ονομάστηκε με το όνομα του ελληνικού θεού Ερμή, ενώ οι Ρωμαίοι τον βάφτισαν με το όνομα του αντίστοιχου θεού τους Mercurius. Πριν από τον 5ο αιώνα π.Χ. ο πλα­νή­της εί­χε δύο ονόματα καθώς εμφανίζεται εναλλάξ και στις δύο πλευρές του Ήλιου. Το βρά­δυ ήταν ο Ερμής και το πρωί ο Απόλλων (θεός του Ήλιου). Θεωρείται ότι πρώτος ο Πυθα­γόρας διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για τον ίδιο πλανήτη.

    Το αστρονομικό σύμβολό του είναι ένας κύκλος με έναν
    σταυρό από κάτω και ένα ημικύκλιο από επάνω. Συμβο-
    λίζει το κεφάλι του θεού με το κερατοειδές κράνος του:
     


Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Ερμής ήταν γιος του Δία και μιας από τις κό­ρες του Άτλαντα (την νύμφη Μαία). Είναι από τους παλαιότερους θεούς του αέρα και η λα­τρεία του διαπιστώνεται από τη μαρτυρία του ονόματός του σε μυκηναϊκές ε­πι­γρα­φές. Ήταν επίσης γνωστός και με τα ονόματα Αργειφόντης (από τον άνεμο Αρ­γεί­τη), και Διά­κτορας (από τον άνεμο αγωγιάτη). Στους ώμους του φορούσε φτερά και εί­χε φτερωτά πέδιλα και καπέλο. Ήταν γρήγορος, ορμητικός και δεν άφηνε τα ίχνη του πουθενά. Αντι­ληπτός γινόταν μόνο από τις πράξεις του. Μεταξύ των χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών του περιλαμβά­νεται η κλεψιά και η αρπαγή. Συνοπτικά δηλαδή οι αρχαίοι τον φα­ντά­ζο­νταν σαν ένα με­γάλο απατεώνα.

Ήταν όμως και λόγιος καθώς και δεινός ρήτορας, γι’ αυτό και εκτελούσε χρέη αγ­γε­λι­α­­φό­ρου των άλλων θεών. Εθεωρείτο μάλιστα και ως ο εφευρέτης και κα­τα­σκευ­α­στής του αυλού, της σύριγγας και της λύρας, και ήταν ο πρώτος δάσκαλος των μου­σι­κών αυτών οργάνων. Αυτός ήταν που συνόδευε τους νεκρούς στον Άδη και συ­μπα­ρα­στέ­κο­νταν στους οδοιπόρους και τους ταξιδιώτες. Γι’ αυτό και οι αρχαίοι τον τι­μού­σαν με ένα πλή­θος πρόσκαιρων μνημείων όπως ήσαν οι Ερμαίοι λόφοι (σωροί λί­θων στη μέ­ση των ο­ποίων στηνόταν μία επιμήκης πέτρα ή στήλη που συμβόλιζε τον θε­ό).

ΠΗΓΗ: ΒικιπαίδειαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.