Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο έξυπνοι είμαστε;

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck στη Γερμανία καταγράφουν τις ευ­ρη­μα­τι­κές προσπάθειες ενός θηλυκού χιμπατζή, καθώς προσπαθεί να πάρει ένα α­πρό­σι­το φιστίκι από τον πάτο ενός σωλήνα.


Λίγα λόγια για τους χιμπατζήδες

Οι χιμπατζήδες είναι οι γενετικά πλησιέστεροι συγγενείς των ανθρώπων, ζουν σε οι­­κο­γέ­νει­ες και συχνά χρησιμοποιούν εργαλεία. Μοιράζονται πάνω από το 98% του γε­­νε­τι­κού μας κώδικα (DNA).

Οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες, επίσης, πιστεύεται ότι μοιράζονται έναν κοινό πρό­γο­­νο που έζησε περίπου 4-8 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Παρόλο που συνήθως περπατάνε με όλα τα πόδια, οι χιμπατζήδες μπορούν να στα­θούν όρθιοι και να περπατήσουν. Έχουν μια εξαιρετικά ποικίλη διατροφή που πε­ρι­λαμ­­βά­νει εκατοντάδες από τα γνωστά τρόφιμα.

Οι χιμπατζήδες είναι ένα από τα λίγα είδη ζώων που χρησιμοποιούν εργαλεία: Δι­α­μορ­­φώ­νουν και χρησιμοποιούν μπαστούνια για να ανακτήσουν τροφή, χρη­σι­μο­ποι­ούν πέ­τρες για να συνθλίψουν και να ανοίξουν νόστιμα φρούτα και χρησιμοποιούν τα φύλλα σαν σφουγγάρια για να απολαύσουν το πόσιμο νερό.

Μπορούν ακόμη να διδαχθούν και να χρησιμοποιήσουν κάποιες βασικές αν­θρώ­πι­νες λέξεις στη νοηματική γλώσσα.

ΠΗΓΗ: www.youtube.com/user/falakrosepanastaths

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: θέματα με ζώα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.