11 Οκτ 2012

Περίπατος στον τοίχο

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Φανταστήκατε ποτέ να μπορούσατε να κάνετε έναν περίπατο στο σχολείο σας, όχι όμως στο πάτωμα αλλά στους τοίχους του; Εάν όχι... φανταστείτε το, γιατί σύντομα μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Αμερικάνοι επιστήμονες εφηύραν πρόσφατα μια συσκευή στο μέγεθος ενός χεριού (!), η οποία μπορεί εύκολα να προσκολλάται σε επιφάνειες (π.χ. έναν τοίχο) και επίσης πολύ εύκολα να αποκολλάται από αυτές.

Οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν από ένα ιδιαίτερο είδος σκαθαριού που ζει στη Φλόριντα της Αμερικής. Το σκαθάρι αυτό έχει την ικανότητα να προσκολλάται σ’ ένα φύλλο με δύναμη 100 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του, χωρίς όμως να εμποδίζεται από το να αποκολληθεί σε ζήτημα δευτερολέπτων όταν το θελήσει!

Μιμούμενοι τον τρόπο που λειτουργεί το σκαθάρι αυτό, οι επιστήμονες εφάρμοσαν στην επιφάνεια της συσκευής μικρές τρύπες. Με τη βοήθεια μιας συνηθισμένης μπαταρίας προωθείται το νερό που υπάρχει στη συσκευή μέσα από τις τρύπες αυτές στην επιφάνεια στην οποία εφάπτεται η συσκευή, έτσι ώστε το νερό να παίρνει το σχήμα μικροσκοπικών σταγόνων.

Ενώ λοιπόν η μπαταρία είναι αναμμένη, δημιουργείται μεταξύ επιφάνειας και συσκευής μια ένταση, η οποία οδηγεί στο να μένει προσκολλημένη η συσκευή στην επιφάνεια. Όταν θέλουν οι επιστήμονες να χωρίσουν τη συσκευή από την επιφάνεια, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να σβήσουν την μπαταρία, οπότε οι σταγόνες νερού υποχωρούν πίσω στο εσωτερικό της συσκευής και η ένταση χάνεται!

Βέβαια, η συσκευή μέχρι τώρα κρατεί μόνο μέχρι 30 γραμμάρια σε βάρος, οι επιστήμονες όμως ευελπιστούν πως σύντομα θα μπορέσουν να την τροποποιήσουν έτσι ώστε να μπορεί να κρατεί ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος... π.χ. το βάρος ενός ανθρώπου!

Φανταστείτε λοιπόν τι ικανότητες θα αποκτούσατε ξαφνικά εάν στις σόλες των παπουτσιών σας είχατε από μια τέτοια συσκευή...

Τεχνολογία
ΠΗΓΗ: Medlook

3 σχόλια:

Nasia28 είπε...

Μπράβο Antony12 πράγματι μια τέτοια συσκευή θα ή ταν πολύ ωραία!!!!!!!

Anthony12 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Nasia28!;)

Despina01 είπε...

Συμφωνώ μαζί σας

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα