14 Δεκ 2011

Κάκτοι

Από την elpis00
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Οι κάκτοι είναι παχύφυτα (φυτά που αποθηκεύουν νερό). Υπάρχουν κι άλλα παχύφυτα, αλλά όλα τα παχύφυτα δεν είναι κάκτοι. Οι κάκτοι εμφανίζονται μόνο στην αμερικανική ήπειρο, ενώ κάποια άλλα παχύφυτα προέρχονται από την Αφρική ή άλλες περιοχές.

Γιατί αποθηκεύουν νερό; Στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται δεν έχουν συχνές βροχοπτώσεις. Έτσι, έχουν προσαρμοστεί ώστε να αποθηκεύουν νερό για να επιβιώνουν μακρές περιόδους ξηρότητας.

Πρώτος κανόνας: Οι κάκτοι δε θα ήταν τα πιο ευτυχισμένα φυτά εάν δεν τα ποτίσετε καθόλου, ωστόσο πιθανόν να χαλούσαν εάν τα ποτίζατε πολύ. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρείτε τη «χρυσή τομή».

* Μόνο του το πότισμα δεν είναι σημαντικό. Σκεφτείτε τι συμβαίνει εάν ρίξετε νερό σε φυτόχωμα και μετά σε άμμο: ορισμένα μείγματα χώματος παραμένουν για περισσότερο καιρό υγρά.

Δεύτερος κανόνας: Οι κάκτοι χρειάζονται χώμα που στραγγίζει εύκολα. Αν παραμείνουν για πολύ σε υγρό χώμα, μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες τους και να χάσετε τα φυτά σας.

* Κάθε φορά που ποτίζουμε, ένα μόνο ποσοστό του νερού χρησιμοποιείται από τα φυτά μας. Ένα άλλο ποσοστό διαφεύγει από τις τρύπες στον πάτο της γλάστρας και ένα ακόμη ποσοστό εξατμίζεται με τη ζέστη. Αυτό σημαίνει ότι το χώμα παραμένει υγρό όταν ο καιρός είναι υγρός και κρύος και αντίθετα, στεγνώνει γρήγορα όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός.

Τρίτος κανόνας: Το πότισμα εξαρτάται από την εποχή ή/και τις κλιματικές συνθήκες.


Συνοπτικά, η ευτυχία των κάκτων εξαρτάται από όλα τα τρία παραπάνω:
  • Πόσο τα ποτίζετε.
  • Σε τι χώμα τα έχετε φυτέψει.
  • Ποιες είναι οι κλιματικές συνθήκες.

Οι εποχές των κάκτων

Εάν έχετε ποτέ φροντίσει άλλα φυτά (αλλά κι αν απλά παρατηρήσετε γύρω σας), θα γνωρίζετε ότι όλα τους έχουν έναν κύκλο στη ζωή τους που εξαρτάται από την εποχή του έτους: αναπτύσσονται την άνοιξη, παράγουν άνθη, ίσως φρούτα το καλοκαίρι, ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο και ξεκουράζονται τον χειμώνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κάκτους.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνετε κάποιες ειδικές εργασίες κατά τη διάρκεια του χρόνου: να τους δώσετε περισσότερο νερό και λίπασμα την άνοιξη κι όσο ζεσταίνει περισσότερο ο καιρός, να μειώσετε λίγο το πότισμα όταν οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές το καλοκαίρι και όσο πλησιάζει το φθινόπωρο και να τους αφήσετε σε κρύες (όχι παγωνιά) θερμοκρασίες και ξηρό χώμα τον χειμώνα.

Φυτά
ΠΗΓΗ: cactus.thelo.gr

2 σχόλια:

El είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

elpis00 είπε...

:))))!

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα