12 Απρ 2020

Έθιμα του Πάσχα

Από την animal girl 23
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Το Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χώρας μας. Σε κάθε νομό υπάρχει και ένα διαφορετικό έθιμο του Πάσχα. Υπάρχουν έθιμα που είναι γνωστά αλλά και κάποια που είναι λιγότερο γνωστά.

Ένα από αυτά είναι ο «νεκρός» Ζαφείρης που γιορτάζεται στην Ήπειρο. Την Κυριακή του Πάσχα καθ’ όλη την διάρκεια της άνοιξης στην Ήπειρο και σε κάποια μέρη της Μακεδονίας αναβιώνει το έθιμο του Ζαφείρη. Το όνομα δεν είναι σταθερό και συχνά το συναντάμε και ως Μαγιόπουλο ή ακόμα και Φουσκοδέντρη. Το έθιμο αυτό είναι ένα παιδικό παιχνίδι. Το παιδί παίρνει τον ρόλο του Ζαφείρη, παριστάνει τον νεκρό ενώ όλα τα άλλα παιδιά μαζεύουν λουλούδια και φύλλα. Τον στολίζουν ενώ παράλληλα τον μοιρολογούν κρατώντας καλάμια αντί για λαμπάδες. Στο τέλος όλα τα παιδιά φωνάζουν ταυτόχρονα «Σήκου Ζαφείρη, Σήκου» και ο «νεκρός» ανασταίνεται από το στολισμένο κρεβάτι από λουλούδια και τα κυνηγά φωνάζοντας και γελώντας. Αλίμονο στον άτυχο που θα πιάσει ο αναστημένος Ζαφείρης γιατί θα είναι ο «νεκρός» της επόμενης χρονιάς ή του επόμενου γύρου.

Εκτός από το παραπάνω έθιμο γνωστά είναι και τα σύμβολα της Λαμπρής:
  • Τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν με το κόκκινο χρώμα τους το αίμα του Χριστού.
  • Το αρνί συμβολίζει τους πιστούς από την παραβολή του Χριστού με τον βοσκό.
  • Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός.
  • Η λαμπάδα συμβολίζει το φως που έφερε ο Χριστός νικώντας τον θάνατο και την κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την ανάστασή του.
  • Τα πυροτεχνήματα με τον θόρυβο και το φως που κάνουν λέγεται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα.


ΠΗΓΗ: ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα