12 Απρ 2020

Έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα

Από τον wolf23
Μαθητής της έκτης τάξης

Το κάψιμο του Ιούδα

Το γνωστό αυτό έθιμο το συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Περίπου τρεις μέρες νωρίτερα, οι κάτοικοι φτιάχνουν τον Ιούδα από υφάσματα, άχυρα και ξύλα και τον καίνε. Το κάψιμο του Ιούδα συμβολίζει την τιμωρία του, γιατί πρόδωσε τον Ιησού. Οι παραδόσεις του λαού μας πιστεύουν ότι ακόμα και τα στοιχεία της φύσης μισούν και θέλουν να εκδικηθούν τον Ιούδα. Οι κάτοικοι της Λευκάδας πιστεύουν ότι η συκιά, το δέντρο από το οποίο είχε κρεμαστεί ο Ιούδας «έχει ίσκιο βαρύ κι όποιος κοιμηθεί από κάτω πεθαίνει».

Σπάσιμο κανατιών

Το σπάσιμο των κανατιών ή Μπότηδες είναι ένα έθιμο που γίνεται στην Κέρκυρα. Οι Κερκυραίοι με τη δεύτερη καμπάνα, που σημαίνει την πρώτη Ανάσταση, ρίχνουν τα κανάτια από τα μπαλκόνια τους, τα οποία είναι στολισμένα με κόκκινες κορδέλες, γιατί το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας. Η φασαρία που δημιουργεί αυτό το έθιμο συμβολίζει το διώξιμο των κακών πνευμάτων.

Μία άλλη εκδοχή είναι αυτή που λέει, πως επειδή μέσα στα κανάτια τα παλιά χρόνια φύλαγαν τα φάρμακα για να συντηρηθούν, λόγω που εκεί υπήρχε δροσιά, όταν έρχεται η χαρά που διώχνει τον θάνατο όπως η Ανάσταση του Χριστού μας, είναι μία ευκαιρία να σπάσουμε τα κανάτια, ως πράξη ενάντια στο κακό.

Το βάψιμο των αυγών

Το βάψιμο των αυγών είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα. Τα αυγά τα βάφουμε τη Μεγάλη Πέμπτη η οποία είναι η μέρα του Μυστικού Δείπνου, όταν ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τις αμαρτίες. Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν εντελώς κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη ζωή, αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.


ΠΗΓΗ: ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα