11 Απρ 2020

Η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα

Από τη Μυρτιά
Μαθήτρια της έκτης τάξης

1 Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του γιου του Ιακώβου, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά που καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν του λόγο.

2 Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιερού ευαγγελίου όπου ο Ιησούς κάνει καταγγελία κατά των θρησκευμάτων του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων και στην παραβολή των δέκα εντολών.

3 Τη Μεγάλη Τετάρτη το πρωί τελείται ο εσπερινός και η προηγιασμένη θεία λειτουργία. Το απόγευμα γίνεται η θεία λειτουργία του Ευαγγελίου και ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης.

4 Τη Μεγάλη Πέμπτη εορτάζεται ο μυστικός δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.



5 Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απολύτου πένθους για όλη τη χριστιανοσύνη καθώς γίνεται η σταύρωση του Χριστού.

6 Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, εορτάζεται η πρώτη Ανάσταση. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η ανάσταση του Χριστού. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου το οποίο νηστεύουμε το λάδι.

7 Την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει τα εξής: τα χαράματα της Κυριακής οι μυροφόρες πήγαν μαζί με την Παναγία στον τάφο του Ιησού. Ξαφνικά έγινε μεγάλος σεισμός και ένας άγγελος γύρισε την πέτρα που έφραζε τον τάφο και κάθισε πάνω της. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο είχαν παραλύσει από τον φόβο τους. Ο άγγελος απευθύνθηκε στις μυροφόρες και την Παναγία να μη φοβούνται γιατί ο Ιησούς είχε αναστηθεί. Στο μήνυμά του ο άγγελος είπε να πάνε να ειδοποιήσουν τους μαθητές Του, για το γεγονός της ανάστασης και να τους πουν να πάνε στη Γαλιλαία όπου και θα τους εμφανιζόταν ο Ιησούς, και έτσι έγινε.


1 σχόλιο:

μαθητής11 είπε...

Ωραία δουλειά

▼ Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα