12 Απρ 2020

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Από τη ΣοφΣοφ88
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Κάποια από τα πιο σημαντικά έθιμα της μεγάλης εβδομάδας ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη οπότε ξεκινούν και οι προετοιμασίες για τη βραδιά της Ανάστασης, ενώ την ίδια ημέρα οι νοικοκυρές σε όλη τη χώρα βάφουν τα κόκκινα αυγά που συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Επίσης ζυμώνονται και τα τσουρέκια.

Στην εκκλησία ψέλνεται η μακρά ακολουθία των Παθών με τα 12 Ευαγγέλια και αναπαριστάνεται ξανά η Σταύρωση. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια στολίσουν τον Επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, έτσι ώστε το πρωί της επόμενης μέρας να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

Τη Μεγάλη Παρασκευή δεν τρώνε γλυκά για την αγάπη του Χριστού, που τον πότισαν ξίδι, επίσης νηστεύουμε και το λάδι. Κανείς δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του σφυρί ή βελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία.

Το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής είναι η περιφορά του Επιταφίου μετά τη λειτουργία του εσπερινού. Χαρακτηριστικό των παλαιότερων ετών ήταν ο «ανταγωνισμός» ανάμεσα στις ενορίες για τον ομορφότερα στολισμένο Επιτάφιο.

Από κάτω από τον Επιτάφιο περνούσαν όλοι από μία φορά, ενώ πίστευαν πως, αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρεις φορές, θα γίνουν φρόνιμα... Τρεις φορές έπρεπε να περάσουν και οι άρρωστοι για ν’ αναρρώσουν. Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνται ευλογημένα και τοποθετούνται στο εικονοστάσι του σπιτιού. Παλιότερα, οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς.

Το Μεγάλο Σάββατο οι πιστοί προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας φωνάζει το «Χριστός Ανέστη!». Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο Φως, που συμβολίζει το φως που έφερε ο Χριστός νικώντας τον θάνατο, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε Φως».

Το Φως αυτό οι πιστοί το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα θεωρούνταν καλοτυχία να μη σβήσει η λαμπάδα με το Άγιο Φως μέχρι να φτάσουν οι πιστοί στο σπίτι. Μπαίνοντας «σταυρώνουν» πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας, ενώ παλαιότερα ανανέωναν και το φως του καντηλιού και μάλιστα προσπαθούσαν να το κρατήσουν αναμμένο όσο περισσότερες μέρες μπορούσαν χωρίς να σβήσει.

Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουμε το αρνί, που συμβολίζει τους πιστούς από την παραβολή του Χριστού με τον βοσκό.


ΠΗΓΗ: ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα