13 Απρ 2020

Τα πασχαλινά αυγά της Ρουμανίας

Από την April 12
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Πέρσι το Πάσχα, που δεν υπήρχε ο κορωνοϊός είχα πάει στη Ρουμανία και είδα σε έναν αγροτικό οικισμό να πουλάνε έξω στους πάγκους διακοσμητικά πασχαλινά αυγά, αλλά όχι όπως είναι στην Ελλάδα. Ήταν διαφορετικά. Είχαν πάνω τους πολλά χρώματα και σχέδια και σε μερικά υπήρχαν μικρές χάντρες. Όλα ήταν πολύ όμορφα. Όμως εμείς πήραμε 2 κόκκινα αυγά με ζωγραφιές λουλουδιών σχηματισμένα από μικρές χάντρες.



Την Κυριακή 14 Απριλίου πραγματοποιείται στο Τσιοκανέστι της Ρουμανίας, το «Εθνικό Φεστιβάλ Αυγού» ενόψει του Πάσχα.

Όπως γράφει basilica.ro, το Τσιοκανέστι είναι ένας από τους πιο όμορφους και γραφικούς αγροτικούς οικισμούς της Ρουμανίας. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει αρκετούς διαγωνισμούς με βαμμένα αυγά καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και είναι αφιερωμένο στις παραδόσεις της Μπουκοβίνα, όπου το πασχαλινό βάψιμο αυγών έχει αναχθεί σε μορφή τέχνης.



Πρόκειται για μια τεχνική διακόσμησης αυγών με περίτεχνα παραδοσιακά μοτίβα. Η διαδικασία μοιάζει με αυτή του μπατίκ. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ένα ξύλινο ραβδάκι με μεταλλική μύτη, που ονομάζεται kishitze και κάνει τα πρώτα σχέδια. Στη συνέχεια βυθίζει το αυγό σε ένα ανοικτό χρώμα και συνεχίζει τη διαδικασία με κερί. Ακολουθούν εμβαπτίσεις σε διάφορες βαφές ώστε να δημιουργηθούν διαφορετικά στρώματα.

Το μοναδικό μουσείο αυγών στη Ρουμανία, φιλοξενεί πάνω από 3.000 εκθέματα, με το παλαιότερο να χρονολογείται από το 1941.




ΕυρώπηΠαιδικά ρεπορτάζ
ΠΗΓΗ: Ορθοδοξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα