Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

10 Μαρτίου 2013

Οι απόγονοι των Βαυαρών

Στο Ηράκλειο Αττικής βρίσκεται ο μοναδικός οικισμός της χώρας μας
που δημιουργήθηκε και αποικήθηκε από τους Βαυαρούς του Όθωνα


Το Ηράκλειο είναι ένα προάστιο της Βόρειας Αθήνας. Συνορεύει με τη Νέα Ιωνία, το Μα­­ρού­σι, την Πεύκη, τη Λυκόβρυση και τη Μεταμόρφωση. Η επίσημη ονομασία του εί­ναι Η­­ρά­κλει­ο Αττικής (για να ξεχωρίζει από την ομώνυμη κρητική μεγαλούπολη) και βρίσκε­ται στη θέση του αρχαίου Δήμου Ηφαιστιάδων. Το όνομά του οφείλεται στο ιερό του Η­ρακλή που υπήρχε στο βόρειο τμήμα του, τα βυζαντινά μάλιστα χρό­νια είναι γνωστό ως Αράκλι.

Μετά την Επανάσταση του ’21 η περιοχή έχει ερημώσει. Οι Αρβανίτες κάτοικοι έχουν φύ­­γει λόγω των πολεμικών συρράξεων. Το 1837, τα πρώτα χρόνια της Βαυ­α­ρο­κρα­τί­ας, ο Ό­θω­νας εκδίδει Διάταγμα με το οποίο ιδρύεται η Βαυαρική Στρατιωτική Α­ποι­κί­α Η­ρα­­κλεί­ου.

Η περιοχή δεν επιλέγεται τυχαία. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, η Αμαλία και ο Ό­θω­νας α­να­ζη­τούν έναν τόπο με καλό και υγιεινό κλίμα για να εγκατασταθούν οι οι­κο­γέ­νει­ες της συ­νο­δεί­ας τους, οι οποίες ξεκίνησαν από τη Βαυαρία για να πε­ρι­βάλ­λουν το ζεύγος στα βα­σι­λι­κά του καθήκοντα στην Ελλάδα. Ξεκινούν βόρεια του Συ­ντάγ­μα­τος και σε διάφορα ση­μεί­α της διαδρομής κρεμούν ανάποδα σε δέντρα από ένα σφαγ­μέ­νο αρνί. Το μέρος ό­που το κρέας θα σαπίσει πιο αργά θα είναι ιδανικό για δι­α­μο­νή. Λέγεται ότι αυτό συνέβη στην πλατεία Όθωνος, κάτω από τον σταθ­μό του η­λε­κτρι­κού...

Η πλατεία έχει μετονομαστεί σε Πλατεία Μανδηλαρά, αλλά
πολλοί κάτοικοι συνεχίζουν να τη λένε Πλατεία Όθωνος

Οι Βαυαροί άποικοι είναι στην πλειοψηφία τους καθολικοί χριστιανοί. Το 1842 αρ­χί­ζει να χτί­ζε­ται ο καθολικός ναός του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή με χρήματα που δί­νει ο πα­τέ­ρας του Όθωνα και βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος.
● Εγκαινιάζεται το 1845 και είναι ο δεύτερος καθολικός ναός που λειτουργεί στην Ατ­τι­­κή (ο πρώ­τος ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1839 από τους πρώτους Συριανούς κα­τοί­κους του).


Μέσα στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται
το άγαλμα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας.


Πολύ κοντά στον Άγιο Λουκά, και δίπλα στο ορθόδοξο,
υπάρχει το καθολικό νεκροταφείο του Ηρακλείου.


Ο παλαιότερος τάφος του είναι το λιτό μνήμα του Γεωργίου Ι. Φιξ.

Το 1858 έρχεται στην Ελλάδα ο Βαυαρός ζυθοποιός Ιωάννης Φιξ. Εγκαθίσταται στην α­ποι­κί­α του Ηρακλείου και αναπτύσσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο: Οι Βαυ­α­ροί δεν έ­χουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το αγαπημένο τους ποτό, αφού ο ζύ­θος είναι κάτι ά­γνω­στο στην Ελλάδα. Στήνει λοιπόν ένα μικρό ζυθοποιείο απέναντι α­πό τον Άγιο Λου­κά και ετοιμάζει την πρώτη μπίρα που φτιάχτηκε ποτέ στη χώρα μας!

Η βίλα της οικογένειας Φιξ στο Παλαιό Ηράκλειο

Πριν την επίσημη ίδρυση της εταιρείας του, το 1864, ο Φιξ παίρνει από τον βασιλιά Όθω­να ένα τεράστιο δώρο: Το μονοπώλιο της παραγωγής μπίρας για έναν ο­λό­κλη­ρο αιώ­να! Πράγ­μα­τι, η FIX θα είναι η μοναδική μπίρα στη χώρα μας από το 1864 ώς το 1963.

(από τη διαφημιστική καμπάνια του 2014)

Το 1862 η αποικία έχει γύρω στους 70 κατοίκους, αλλά με την εκθρόνιση του Ό­θω­να την ί­δια χρονιά αρκετές οικογένειες τον ακολουθούν στη Βαυαρία. Για να μην ε­γκα­τα­λει­­φθεί ε­ντε­λώς ο οικισμός, αρχίζουν τα προξενιά με καθολικά κορίτσια από τη Σύ­ρο. Τις ε­πό­με­νες δεκαετίες συρρέουν στον οικισμό πολλές οικογένειες ελ­λη­νο­κα­θο­λι­κών.

Το 1912 η περιοχή έχει 140 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους καθολικούς, με κα­τα­γω­γή κυ­ρί­ως τη Βαυαρία και τη Σύρο. Με το πέρασμα των χρόνων οι Βαυαροί κά­τοι­κοι α­φο­μοι­­ώ­νο­νται και εξελληνίζονται διατηρώντας μόνο το καθολικό δόγμα και το γερ­μα­νι­κό ε­­πί­θε­τό τους. Ακόμη και σήμερα είναι συχνά τα βαυαρικά επώνυμα Φιξ, Βάγ­γερ, Πίτλιγγερ, Κελ­μά­γερ κ.ά.

Το ηρώο στην πλατεία του Αγίου Λουκά: Οι πρόγονοί τους
ήρθαν με τους Βαυαρούς το 1833 και ρίζωσαν στην Ελλάδα

Σήμερα ο παλιός οικισμός των Βαυαρών ονομάζεται Παλαιό Ηράκλειο, σε αντίθεση με το Νέ­ο Ηράκλειο που δημιουργήθηκε γύρω από τον ηλεκτρικό σταθμό των ΗΣΑΠ. Η πε­ριοχή α­πο­τε­λεί το λίκνο του καθολικισμού στην Αττική: είναι έδρα ενορίας, έχει φι­­λαν­­θρω­­πι­κά ι­δρύ­μα­τα, μονές, σχολεία, το μοναδικό καθολικό κοιμητήριο, αλλά και το με­γα­λύ­τερο πο­σο­στό καθολικών κατοίκων στην περιφέρεια.

ΠΗΓΕΣ: www.iraklio.gr, el.wikipedia.org, www.palmografos.com, www.newsbomb.gr, www.athensvoice.gr | ΒΙΝΤΕΟ: ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ, Υ­ΔΑ­ΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ... | ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.gr (1-10,12-14), glypto.files.wordpress.com (11,16), www.newsbeast.gr (15)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορία, ταξίδια


6 σχόλια:

Πέτρος Σαμούχος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Μπράβο συνάδελφε, άξιζε η αναμονή! :)))

δάσκαλος98 είπε...

Χε χε! Ευχαριστώ, Πέτρο! :))

maranda είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο, πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!
Το φωτορεπορτάζ δικό σου;

δάσκαλος98 είπε...

Ναι! Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες είναι από επιτόπιο ρεπορτάζ (όσες έχουν τη διεύθυνση του ΠΟΔήΛΑΤΟΥ).
*Είμαι ιθαγενής Ηρακλειώτης και αυτά ήταν οι τοπικοί μας θρύλοι. Μάλιστα έχουμε γνωστούς με βαυαρική καταγωγή, κάτι που πάντα με γοήτευε...

Anthony12 είπε...

Πολύ εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.Επίσης ξαφνιάστηκα πολύ με την ιστορία της μπύρας φιξ.Είναι εντυπωσιακή!

δάσκαλος98 είπε...

Η Ιστορία στην καθημερινότητά μας, ε; ;))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.