30 Μαρ 2020

Κορονοϊός

Από τον wolf23
Μαθητής της έκτης τάξης

Οι κορονοϊοί είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα».



Οι κορονοϊοί είναι ιοί με περίβλημα και με θετικής (+) πολικότητας μονόκλωνο RNA για γονιδίωμα. Το γονιδίωμα των κορονοϊών έχει μέγεθος περίπου 26 με 32 χιλιάδες βάσεις, το μεγαλύτερο μεταξύ των RNA ιών. Το πρωτεϊνικό στέμμα των κορονοϊών, σε αντίθεση με αυτό άλλων ιών, αντέχει στις συνθήκες του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι περισσότεροι κορονοϊοί προκαλούν στον άνθρωπο συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Ένας κορονοϊός ήταν υπεύθυνος για μια έξαρση κρουσμάτων σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ, διεθνώς γνωστό ως SARS), η οποία άρχισε το 2002 στη Κίνα. Ένα άλλο είδος κορονοϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους.

Στα τέλη του 2019, εμφανίστηκε ένας νέος, o κορονοϊός της Ουχάν, ο οποίος προκάλεσε πανδημία.

Μένουμε ασφαλείςΥγεία – Κίνδυνοι
ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

2 σχόλια:

μαθητής11 είπε...

Ωραίες πληροφορίες

beauty19 💟 είπε...

Πολύ ωραία εργασία! 😃😄😁😀

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα