14 Μαρ 2020

Μαλδίβες

Από την April 12
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Η Δημοκρατία των Μαλδίβων (Republic of Maldives) ή Μαλδίβες Νήσοι (Maldive Islands) είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας με έκταση 300 τ.χλμ. και πληθυσμό 374.775 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2018. Αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887 μέχρι την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας τους στις 26 Ιουλίου του 1965. Έγιναν Δημοκρατία στις 11 Νοεμβρίου του 1968. Σήμερα αποτελούν παγκοσμίως υψηλό πόλο τουριστικής έλξης. Πρωτεύουσα και μοναδική πόλη είναι το Μαλέ.

Η αποκάλυψη εδαφών στη Γροιλανδία και νέων νησιών από το λιώσιμο των πάγων είναι οι σημερινές αλλαγές —οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας— που αποτυπώνονται στον άτλαντα. Όμως, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του, αυτές οι μεταβολές δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτές που επιφυλάσσει το μέλλον και φυσικά το κλίμα, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να επηρεάζουν νησιά όπως οι Μαλδίβες.

Οι Μαλδίβες στον Ινδικό ωκεανό είναι ένα από τα νησιωτικά κράτη που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το οποίο, σύμφωνα με τα κλιματικά σενάρια, αργά ή γρήγορα θα σβήσει από τον χάρτη. Οι Μαλδίβες απαρτίζονται από μια συστάδα νησιών, όπου το ψηλότερο σημείο γης βρίσκεται 2 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με του τους τους επιστήμονες μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια δε θα έχει μείνει σπιθαμή γης έξω από το νερό, καθώς ο ωκεανός θα εισβάλλει στη στεριά από όλες τις πλευρές.



Τα εδάφη που διαβρώνονται, το νερό που γίνεται υφάλμυρο και η εξαφάνιση πολλών ζώων είναι τα πρώτα σημάδια της καταστροφής που θα επέλθει σύμφωνα με μια μερίδα επιστημόνων μέχρι το 2050, όταν η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατά 25 εκατοστά, καταπίνοντας το 4% του συνόλου της χώρας. Σύμφωνα με ένα ακόμη χειρότερο σενάριο που ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το 2050 ενδέχεται η στάθμη να έχει ανέβει κατά ένα μέτρο, καταστρέφοντας έτσι το 17% της χώρας και αναγκάζοντας 20 εκατομμύρια κατοίκους να την εγκαταλείψουν.



Την ίδια μοίρα αναμένεται να έχουν, εκτός από τις Μαλδίβες, τα νησιά Τόρες, που βρίσκονται μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Γουινέας, το Τουβαλού και το Κιριμπάτι στο μέσο του Ειρηνικού, η Ταϊλάνδη, αλλά και πολλές περιοχές του Μπαγκλαντές, μια καθαρά παράκτια χώρα με 710 χιλιόμετρα ακτογραμμής, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει έντονα την εμφάνισή τους.



«Αν κάποια στιγμή τα 2,5 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγου από τα οποία είναι σχηματισμένη η Αρκτική λιώσουν, αυτό θα σημάνει αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7,2 μέτρα και μοιραία την εξαφάνιση πολλών περιοχών», επισημαίνει ο ειδικός των παγετώνων Πολ Κριστόφερσεν. «Ήδη τα προβλήματα είναι εμφανή σε περιοχές όπως οι Μαλδίβες και το Μπαγκλαντές, από τη στιγμή που η στάθμη αυξάνεται κατά 3,1 χιλιοστά τον χρόνο».


ΑσίαΚλιματική κρίση
ΠΗΓΕΣ: real.gr, Βικιπαίδεια

6 σχόλια:

wolf23 είπε...

Πολύ ωραία η ανάρτησή σου April12.

μαθητής11 είπε...

Συμφωνώ μαζί σου wolf23 αλλά επίσης είναι και ωραία ανάρτηση

April 12 είπε...

Ευχαριστώ ! ☆)

Νεφ.2008 είπε...

Απίθανο μέρος οι Μαλδίβες!!!❣️👌🌍🌅

April 12 είπε...

Το ξέρω Νεφ.2008 γι'αυτό θέλω να πάω πριν εξαφανιστούν !😉😉😉

wolf23 είπε...

👍👍👍

▼ Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα